News

Doliu în sportul românesc! A murit boberul Dumitru Focșeneanu, fost vicecampion mondial

21.06.2019 | 19:16
Doliu în sportul românesc! A murit boberul Dumitru Focșeneanu, fost vicecampion mondial
Dumitru Focșeneanu (dreapta), alături de Ion Panțuru, după medaliile cucerite la mondialul din 1969 *foto: facebook

Este din nou doliu în sportul românesc. Unul dintre cei mai buni practicanți ai sporturilor de iarnă din istoria României, boberul Dumitru Focșeneanu, fost vicecampion mondial, a murit joi la vârsta de 83 de ani. El a devenit cunoscut pentru faptul că a fost de două ori medaliat la Campionatele Mondiale și a participat de patru ori la Jocurile Olimpice de iarnă, în 1964, 1968, 1972 și 1976.

A murit Dumitru Focșeneanu, unul dintre cei mai buni boberi din istoria României

Dumitru Focșeneanu a fost mult timp frânar în echipa României de bob. Împreună cu pilotul Ion Panțuru, Focșeneanu a câștigat două medalii în competițiile de bob – 2 persoane din cadrul Campionatelor Mondiale: argint la Mondialul din 1969 și bronz la Campionatul Mondial din 1973.

Anunțul privind decesul lui Focșeneanu a fost făcut de ginerele său, Horațiu Neculae, pe facebook: „Un atac cerebral fulgerător l-a trimis la celebrul spital de urgență din Ploiești. Cu toate că un astfel de diagnostic necesită o intervenție rapidă, au fost necesare câteva ore bune, adică vreo cinci (că mai aveau puțin si se schimba și tura cred) pentru a trece de zona triaj și a fi internat. Evoluția a fost nefavorabilă, în scurt timp devenind o legumă”, a scris ginerele lui Focșeneanu, pe rețeaua de socializare.

Dumitru (Didi) Focșeneanu a plecat să conducă un bob în ceruri. Vice campion mondial și participant cu echipa de bob la…

Gepostet von Stefan Varga am Donnerstag, 20. Juni 2019

Amintiri din „epoca de aur” cu fostul sportiv român

Într-un interviu acordat gsp.ro, Focșeneanu povestea cum se practica sportul său în urmă cu o jumătate de secol: „Nici pe vremea lui Ceaușescu noi nu eram niște privilegiați. Doar că atunci, nici alte țări nu aveau condiții mai bune. Pe vremea noastră, nu erau decât câteva pârtii artificiale de bob în întreaga lume. Nemții și elvețienii aveau, de obicei, cele mai bune condiții, pentru că ei aveau și zăpadă în cea mai mare parte a anului. Ca un exemplu, noi făceam 60-70 de coborâri pe sezon, iar ei făceau 600-700, de zece ori mai mult. Plus că toate competițiile se disputau pe pârtii pe care ei le cunoșteau, pe care se antrenau, pe când noi atunci le inspectam”, povestea Focșeneanu.

Focșeneanu a povestit faptul că atât el, cât și Panțuru lucrau erau sportivi semiprofesioniști și că, în perioada în care nu participau la concursuri, lucrau la Uzina de Mecanică Fină Sinaia. „Când aveam scoatere din producție, eram plătiți de federație. În rest, mergeam patru ore la muncă și apoi la antrenament”, povestea fostul vicecampion mondial.

De asemenea, Focșeneanu a povestit că prima pentru titlul de vicecampion mondial nu i-a ajuns decât pentru o masă la barul Melody din Capitală: „După ce am câștigat medalia de argint la Lake Placid, în 1969, am primit o primă cu care ne-am dus toți băieții să sărbătorim la barul Melody, în București. Am cheltuit toţi banii, că am dat de băut și celor din conducerea federației”, își amintea acesta.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri