Life

Acesta este cel mai sănătos ceai din lume. Nu toată lumea îl poate consuma, deși are beneficii uimitoare pentru creier și pentru organism

O ceașcă de ceai poate face minuni. Iar un anume ceai este de-a dreptul miraculos pentru sănătate. Atenție însă, nu poate fi băut de oricine!
20.12.2023 | 14:49
Acesta este cel mai sanatos ceai din lume Nu toata lumea il poate consuma desi are beneficii uimitoare pentru creier si pentru organism
Câteva cești de ceai verde, zi de zi, par să fie secretul tinereții veșnice / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Uneori, o ceașcă de ceai poate fi cel mai reconfortant lucru din lume. Iar unele ceaiuri au efecte benefice. Acesta este și motivul pentru ca, în unele părți ale lumii, această băutură este considerată un adevărat dar al zeilor.

Care este cel mai sănătos ceai din lume

Puține sunt băuturile care au adevărate ceremoniale dedicate. Ceaiul este una dintre ele. Iar în Japonia, ritualul este unul atât de emoționant încât este considerată o adevărată artă. De altfel, informează dcmedical.ro, japonezul care a scris, acum aproape 200 de ani, Cartea ceaiului, Okakura Kakuzo, spune clar: ”Ceaiul a început ca medicament și a devenit o băutură”.

ADVERTISEMENT

În cartea respectivă, el vorbește despre principiile care stau la baza ceremoniei ceaiului în Japonia. De asemenea, explică și care sunt originile ceaiului. În plus, spune el despre ceremonia ceaiului din Japonia, lucrurile sunt făcute special pentru ca cel care soarbe băutura să se bucure de ea, să dovedească reținere și moderație. Lucru pe care, apoi, îl poate extinde și la nivel personal.

Revenind la cel mai sănătos sortiment de ceai… Trebuie precizat că sunt două plante care stau la baza producerii lui. Camellia sinensis sinensis și Camellia sinensis assamica, sunt responsabile pentru mai toate ceaiurile pe care le cunoaștem, inclusiv cel negru, verde, alb și oolong.

ADVERTISEMENT

Ceaiul verde este însă ”regele”. Cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale, el se prezintă în mai multe forme. Dar, indiferent de sortiment, el are certe proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antimutagenice.

ceremonia ceaiului
Ceremonia ceaiului este o parte importantă a culturii japoneze / Foto: Radu C. Muntenau

Iar unul dintre cele mai vizibile efecte este că, după consumarea ceaiului verde, sunt îmbunătățite vizibil performanțele cognitive. Adică, mai clar, oamenii devin mai… deștepți. Iar memoria este, la rândul ei, mai bună. Iar pentru asta există studii clare făcute de cercetători din Elveția.

ADVERTISEMENT

Ce efecte pozitive are o ceașcă de ceai verde

Mai exact, medicii de la Spitalul Universitar din Basel au demonstrat că cei care beau o ceașcă de ceai au și o activitate crescută în regiunea cerebrală a memoriei de lucru. Mai mult, lobii frontali și parietali ai creierului, adică zona de învățare, de luare a deciziilor și de memorare, au fost mult mai active după o ceașcă de ceai verde.

Mai mult, prezența unei substanțe din clasa polifenolior – care sunt antooxidanți – face ca ceaiul verde să fie deosebit de sănătos. Aceste substanțe apără împotriva radicalilor liberi, frânând astfel îmbătrânirea.

ADVERTISEMENT

Iar un polifenol numit epigallocatehină este, susține sursa citată, un inhibitor în apariția bolii Alzheimer. Un alt efect al polifenolilor din ceaiul verde este legat de felul în care luptă împotriva cancerului.

Mai exact, celulele tumorale sunt inhibate în a se dezvolta și înmulți de ceaiul verde. De altfel, probabil că ceaiul verde este secretul longevității japonezilor, țara care are cei mai mulți oameni care depășesc vârsta de 100 de ani.

Mai mult, ceaiul verde scade riscul cardiovascular. În plus, îmbunătățește controlul glicemic și scade semnificativ riscul de diabet zaharat. Nu e de uitat și faptul că susține scăderea în greutate, reduce inflamațiile și întreține sănătatea pielii.

Ceaiul verde poate fi și făcut mai… gustos. Secretul este să adaugi câteva flori de iasomie, așa cum fac japonezii din insula Okinawa. “Okinawenii beau mai mult Sanpin-cha – un amestec de ceai verde și flori de iasomie – decât orice alt tip de ceai”, susține sursa citată. Iar în Okinawa, a ajunge la 100 de ani este ceva comun, iar bătrânii la acea vârstă sunt încă activi.

Cine nu are voie să bea ceai verde

Sunt totuși și oameni care nu au voie să bea ceai verde. Medicii nu recomandă consumul din ”băutura zeilor” în perioada sarcinii și a alăptării. Motivul este evident: excesul de cafeină poate produce malformații, iar în perioada alăptării, o agitație nedorită, iritabilitate.

De asemenea, ceaiul verde nu este recomandat copiilor. Nici anemicii nu au voie să bea ceai, iar cei cu tulburări de anxietate pot fi în situașia agravării acestor probleme. Cardiacii, la rândul lor, ar fi bine să se abțină, ceaiul verde poate provoca aritmii. La fel și pentru cei suferinzi de glaucom, pentru că această băutură poate crește presiunea intraoculară.

Mai mult, suferinzii de diaree ar fi bine să îl evite, la fel și cei care au sindromul intestinului iritabil. Epilepticii sunt și ei sfătuiți să renunțe la această băutură, iar cei care au osteoporoză trebuie să fie deosebit de atenți când vine vorba de consumul de ceai verde.

ADVERTISEMENT