News

Act de cruzime la un centru de plasament. Un paznic a bătut un copil, educatoarea l-a amenințat cu „salvarea”

05.01.2021 | 19:57
Act de cruzime la un centru de plasament Un paznic a batut un copil educatoarea la amenintat cu salvarea
ADVERTISEMENT

Un băiat de la un centru de plasament din Voluntari a fost lovit de paznic pentru că sărea pe salteaua din dormitor, iar educatoarea l-a amenințat cu „salvarea”, amenințare folosită pentru  a-i speria pe copii că vor fi duși într-un  spital psihiatric.

Mădălina Turza, șefa Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a postat pe contul său de Facebook imagini  cu incidentul din orfelinat și a anunțat că a trimis o echipă de control la respectivul centru de plasament din Voluntari.

ADVERTISEMENT

Turza a precizat că nici paznicul, nici educatoarea care l-a amenințat pe copil nu vor putea rămâne în domeniul asistenței sociale. Mai mult, ea a precizat că va cere și o anchetă penală cu privire la incident.

Copilul amenințat cu internarea la psihiatrie

În acest moment a plecat o echipă a Corpului de Control al ANDPDCA la Centrul de plasament din Orașul Voluntari, unde în urmă cu scurt timp au avut loc aceste fapte îngrozitoare. La sosirea din misiunea de control, vom sesiza organele de cercetare penală, fără nicio ezitare (…) Vreau să spun doar atât: orice formă de agresiune împotriva unui copil din sistemul de protecție va fi sancționată conform legii”, a scris Mădălina Turza.

ADVERTISEMENT

Aceasta a explicat că amenințarea „chem salvarea” este o formă de abuz emoțional care se referă la transferul neîntemeiat al unor copii din centrele de plasament în spitalele de psihiatrie cu consecințe grave asupra sănătății lor.

Educatoarea care amenință copilul cu ”salvarea” și paznicul care îl agresează fizic nu au ce să caute în sistemul de protecție a copilului. Știți ce înseamnă ”chem salvarea”? Este amenințarea supremă a educatorilor agresori, care, da, uneori cheamă salvarea și trimit copiii la spitalele de psihiatrie unde le aplică tratamente neuropsihiatrice și îi fac ”legume”. Ca pedeapsă și în loc de educație”, a precizat Turza.

ADVERTISEMENT

Totodată, ea a cerut  DGASPC Ilfov să facă o evaluare serioasă și rapidă în acest centrul de plasament din Voluntari și să dispună măsurile legale.

La scurtă vreme după apariția imaginilor în spațiul public, s-a sesizat și poliția Ilfov.

Având în vedere imaginile apărute în spațiul public cu privire la agresiunea față de un copil minor, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov este abilitat să comunice următoarele: Polițiștii orașului Voluntari efectuează verificări, cu privire la posibile fapte de natură penală, privind agresiunea fizică asupra unui minor, instituționalizat la un centru de plasament, de pe raza județului Ilfov”, a transmis IPJ Ilfov într-un comunicat de presă citat de realitatea.net.

ADVERTISEMENT