În ultimii ani, în piețe sau pe rafturile marilor lanțuri de supermarketuri din România și-au făcut apariția niște fructe exotice extrem de asemănătoare cu niște mere sau roșii portocalii.
Deja, majoritatea românilor la cunosc. Au și un nume ușor amuzant, Kaki, iar efectele lor asupra organismului uman sunt de-a dreptul miraculoase.
În cele ce urmează vom afla de unde provine și cum se consumă, de fapt, acest fruct.
Fructul Kaki mai este cunoscut și sub numele de ”Persimon”, care s-ar traduce prin ”Para lui Dumnezeu” sau ”Fructul zeilor”.
În prezent, fructul este comercializat în toată lumea, însă țara lui de origine este China. Fructul kaki seamănă cu niște mere ori roșii de culoarea portocaliu, este suculent, iar culoarea acestuia variază în funcție de gradul de maturare, de la galben la portocaliu strălucitor.
Uneori, fructul poate căpăta și nuanțe de maro, ceea ce nu trebuie să ne îngrijoreze că ar fi stricat. Acest lucru înseamnă doar că este o acumulare de zahăr în fruct în zona respectivă, fiind în continuare bun de consum.
Kaki se prezintă sub mai multe soiuri la nivel mondial. Cele mai cunoscute și populare tipuri sunt Hachiya şi Fuyu.
Fructul Kaki poare fi consumat proaspăt, uscat sau gătit, acesta fiind deseori folosit în băuturi, plăcinte, jeleuri şi budinci.
În ceea ce privește soiul Fuyu, acesta poate fi consumat când încă are o consistență tare.
Aceste fructe pot fi mâncate exact ca niște mere. Ele mai pot fi feliate în salate și în unele prăjituri. Ele mai pot fi lăsate să se coacă foarte tare până când pulpa lor are aspectul unui jeleu și atunci pot fi transformate într-un piure.
Multe persoane folosesc Kaki în salată de fructe, într-o serie de mâncăruri principale, cum ar fi la cuptor cu piept de pui sau în smoothie-uri.