News

Ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari pentru firmele mici din SUA. Donald Trump a făcut anunțul

24.04.2020 | 21:21
Ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari pentru firmele mici din SUA Donald Trump a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Donald Trump a semnat un act care va permite relocarea a aproape 500 de miliarde de dolari spre firmele mici, în plină criză financiară cauzată de coronavirus.

Ajutor de 500 de miliarde de dolari pentru firmele mici

Donald Trump s-a lăudat în fața presei că noile măsuri vor fi „grozave pentru afacerile mici, grozave pentru muncitori” și a dat asigurări că mii de afaceriști hispanici și afro-americani vor fi ajutați semnificativ.

ADVERTISEMENT

Programul gândit de administrația prezidențială din SUA prevede o infuzie de 310 miliarde de dolari în Paycheck Protecion Program (PPP) – Programul de Protecție al Salariilor, care garantează firmelor cu mai puțin de 500 de angajați împrumuturi care acoperă 8 săptămâni de salarii și alte cheltuieli. Restul banilor sunt rezervați băncilor mici și băncilor medii ca mărime, dar și altor instituții financiare.

De reținut că infuzia de 500 de miliarde e doar „faza 3.5” a programului care, în final, va aloca 2.2 trilioane de dolari companiilor din SUA.

ADVERTISEMENT

Între timp, notează Fox News, democrații încearcă să obțină mai multe fonduri pentru diferite pături sociale care sunt afectate de criză, însă republicanii blochează momentan orice demers.

Șomaj istoric în SUA, mai mare ca în 1930

Până în prezent, 26 de milioane de oameni sunt în șomaj în SUA, rata șomajului fiind mai mare decât în 1930, când Marea Depresiune a lovit din plin SUA. Specialiștii se așteaptă ca aproape 50 de milioane de oameni să fie șomeri până la finele anului, iar rata șomajului să sară de 30%, comparativ cu 24% cât era în 1930.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, este ușor de înțeles de ce experții spun că lumea se va confrunta cu o criză financiară nemaiîntâlnită în istoria modernă.

Între timp, Donald Trump insistă că în aceste clipe graniza cu Mexic trebuie securizată mai mult ca niciodată. „O țară trebuie să aibă granițe. Nu poți avea granițe dacă în fiecare zi o trec ilegal zeci de mii de oameni”, a punctat președintele SUA.

ADVERTISEMENT

500 miliarde la americani, un site căzut la români

Dacă americanii încearcă să ajute mediul economic, în România cap de afiș e site-ul care trebuia să vină în folosul IMM-urilor afectate de criză. Ministrul Florin Cîțu a acuzat hackerii pentru modul dezastruos în care a fost gestionat site-ul, însă singurul lucru sigur e că firmele mici și mijlocii din România mai au de așteptat până vor putea să se folosească de siteu-ul IMM Invest.

ADVERTISEMENT
Tags: