News

Alegeri europarlamentare 2019. Cum pot vota romanii din diaspora. Harta completă a secțiilor de vot

10.05.2019 | 15:02
Alegeri europarlamentare 2019 Cum pot vota romanii din diaspora Harta completa a sectiilor de vot

Alegerile europarlamentare 2019 vor avea loc pe 26 mai. Participarea la vot însemană exprimarea punctului tău de vedere cu privire la oamenii politici pe care vrei tu să-i „delegi” să gestioneze direcția pe care Uniunea Europeană trebuie să o urmeze în următorii 5 ani în materie de securitate, protecția consumatorilor, comerț internațional, combaterea modificărilor climatice și creștere economică. Participarea la votul din 26 mai înseamnă, astfel, să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne înfluențează zi de zi și care ne direcționează pașii în viitor.

Alegeri europarlamentare 2019

În România, urnele se deschid duminică 26 mai 2019, iar cetățenii români care locuiesc într-o altă țară din UE au dreptul să voteze pentru candidații din România în secțiile de votare din cadrul ambasadelor sau consulatelor, dar, atenție!, și pentru candidați din țara de reședință. Românii din Diaspora își pot exprima votul în secțiile organizare de Ministerul Afacerilor Externe. În urma votului, vor fi aleși cei 751 de eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul conducerii Uniunii Europene până în anul 2024.

De menționat este că, deși există unele reguli privind alegerile, o serie de aspecte diferă de la țară la țară, ca, de exemplu, posibilitatea de a vota prin corespondență ori în străinătate. În cazul în care locuiești într-o altă țară a Uniunii Europene, ar trebui să îți poți alege deputatul european acolo. Însă, în carul în care țara ta de origini permite votul în străinătate, este posibil să te poți prezenta la urne și în țara-gazdă.

Alegeri europarlamentare 2019. Cum pot vota romanii din diaspora. Harta completă a secțiilor de vot
Harta completă a secțiilor de vot

Cum pot vota romanii din Diaspora

Pentru a afla un astfel de detaliu, verifică ambasada ta! Desigur, trebuie să știi că poți vota numai o dată, ori în țara de origine, ori în țara-gazdă, nicodată în ambele. Despre importanța mersului la vot, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European începând din 2017, spune scurt și clar: „Trebuie să schimbăm Europa, să o facem mai eficientă și să oferim un răspuns la preocupările cetățenilor, bazându-ne pe ceea ce am realizat deja”. Pentru a clarifica toate aspectele, ai mai jos răspunsurile tuturor întrebărilor legate de cum pot vota românii din diaspora, potrivit diaspora.usr.ro. 

Întrebări frecvente privind alegerile europarlamentare 2019

  • Unde pot vota?
    R: Aici regăsiți harta cu cele 441 de secții de votare din străinătate.
  • Cu ce document pot vota?
    R: Se poate vota cu cartea de identitate, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar (valabile încă la data de 26 mai).
  • Pot vota dacă sunt înscris pe lista unei alte țări?
    R: Da! Toți cetățenii români pot vota în aceste secții chiar dacă sunt înscriși pe listele statului european în care locuiesc. Vor completa o declarație pe proprie răspundere cum că nu vor vota în ambele țări.
  • Pot vota în Diaspora dacă sunt în concediu?
    R: Da!
  • Pot vota în Diaspora la referendum dacă sunt în concediu?
    R: Da!
  • Pot vota dacă mi-au expirat documentele?
    R: Nu, trebuie să aveți un document, dintre cele enumerate mai sus, care să nu fi expirat.
  • Trebuie să mă înscriu pe o listă specială pentru a vota?
    R: Nu, nu e nevoie.
  • Se poate vota prin corespondență la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019?
    R: Nu, nu se poate.
  • Dacă locuiesc în diaspora, pot vota în România?
    R: Da! Dacă sunteți in Romania, dar locuiți în străinatate, sunt 2 posibilități:
    a. Aveți carte de identitate, deci puteți vota în secția unde sunteti arondat; daca nu sunteți în acea localitate, puteți vota oriunde în țară pe liste suplimentare.
    b. Aveți pasaport cu domiciliul în străinătate, tip CRDS (paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate). În acest caz, îl folosiți să votați oriunde în țară (atenție, este singurul tip de pașaport acceptat) pe liste suplimentare.
  • Este posibil să votez anticipat?
    R: Nu, nu se poate.
  • La ce oră se închid secțiile de vot?
    R: La ora 21:00, pe fusul orar al țării în care votați.
Tags: