News

Alegeri Locale 2020. Cum arată buletinul de vot în București. Pe ce poziții sunt Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu

25.09.2020 | 16:29
Alegeri Locale 2020 Cum arata buletinul de vot in Bucuresti Pe ce pozitii sunt Gabriela Firea Nicusor Dan si Traian Basescu
ADVERTISEMENT

Alegeri Locale 2020. Cum arată buletinul de vot în București. Pe 27 septembrie, bucureștenii decid viitorul Capitalei pentru următorii patru ani. Rezultatul le poate aduce o schimbare sau o continuitate, în funcție de rezultate.

Pentru Primăria Generală a Capitalei se luptă nu mai puțin de 18 nume de candidați. Primarului în funcție, Gabriela Firea, i se alătură în bătălie alți 17 pretendenți, fie ei aparținători ai unor forțe politice, fie independenți.

ADVERTISEMENT

Cu câteva săptămâni înainte de scrutinul local, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit și modul în care va arăta buletinul de vot în București.

Cum arată buletinul de vot la alegerile locale din București. Pozițiile ocupate de Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu

Pe 27 august, Biroul electoral de circumscripție al municipiului București a stabilit ordinea pe buletinul de vot pentru alegerile locale din 27 septembrie. Conform procedurii, aceasta a fost stabilită prin tragere la sorți.

ADVERTISEMENT

În privința candidaților, pe primele poziții sunt Călin Popescu Tăriceanu, Gabriela Firea și Traian Băsescu. Candidatul susținut de PNL și Alianța USR-PLUS, Nicușor Dan, este pe poziția 15 pe buletinul de vot.

La capitolul formațiunilor politice, pe primele 3 poziții sunt ALDE, PSD și PMP. Alianța dintre partidul lui Victor Ponta și partidul lui Robert Negoiță este pe ultimul loc.

ADVERTISEMENT

Iată, pe larg, ordinea candidaților la Primăria Generală a Capitalei de la alegerile locale care vor avea loc duminică, 27 septembrie:

    1. Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
    2. Gabriela Firea (PSD)
    3. Traian Băsescu (PMP)
    4. Ileana-Daniela Nănău (PRM)
    5. John-Ion Banu (PRN)
    6. Claudiu-Richard Târziu (Alianța Pentru Unirea Românilor)
    7. Florin Călinescu (PER)
    8. Radu Ghidău (Partidul Alianța Național Țărănistă)
    9. Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici (PSDi)
    10. Valentina-Magdalena-Laura Bistriceanu (PER)
    11. Harry-Ilan Laufer (Partidul Forţa Identităţii Naţionale)
    12. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie
    13. Alexandru-Ion Coita (Partidul Republican din România)
    14. Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020)
    15. Candidat independent Nicuşor Daniel Dan (susținut de PNL/USR-PLUS)
    16. Candidat independent Octavian Bădescu
    17. Candidat independent Radu-Octavian Moraru
    18. Candidat independent Cătălin-Ioan Berenghi
ADVERTISEMENT

Autoritățile au anunțat, la aceeași dată, și ordinea pentru formațiunile politice la alegerile din Capitală. S-au înscris în cursă nu mai puțin de 21 de forțe politice și alianțe.

Ordinea pe buletinele de vot: 1. ALDE 2. PSD 3. PMP 4. PNL 5. UDMR. 6. PRM. 7. ADER 8. Partidul Puterii Umaniste social-liberal 9. Partidul Alternativa Dreaptă 10. Partidul Naţiunea Română 11. Alianţa USR-PLUS 12. Alianţa pentru Unirea Românilor 13. Partidul Verde 14. Alianţa Naţională Tărănist. 15. Partidul Social Democrat independent 16. Partidul Ecologist Român 17. Partidul Forţa Identităţii Naţionale 18. Partidul Noua Românie 19. Partidul România Europeană 20. Partidul Republican din România 21. Alianţa Pro Bucureşti 2020.

Deciziile BEC în privința votului

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că votul la alegerile locale va fi valabil şi în cazul în care ştampila aplicată pe buletinul de vot a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă. La fel se va întâmpla şi dacă ştampila este în interiorul patrulaterului, iar alte ştampile în afara acestuia.

Conform deciziei adoptate, sunt considerate voturi valabil exprimate, buletinele de vot găsite în urnele de vot pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi:

  • Ștampila cu menţiunea “Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater; b) Ștampila cu menţiunea “Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
  • Ștampila cu menţiunea “Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);
  • Ștampila cu menţiunea “Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Alegătorii din Capitală și din țară trebuie să știe că sunt considerate voturi nule următoarele buletine de vot:

  • Buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare.
  • Buletinul de vot care are alt model decât cel legal.
  • Buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”Votat”.
  • Buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere.
  • Buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător.
  • Buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater.
  • Buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.
ADVERTISEMENT