News

Alertă ANM de ninsori și viscol. Zonele unde se va depune strat consistent de zăpadă

Meteorologii ANM au emis, luni dimineață, o alertă de precipitații însemnate, ninsori și viscol în mai multe regiuni. În unele zone se va depune strat consistent de zăpadă.
09.01.2023 | 10:33
Alerta ANM de ninsori si viscol Zonele unde se va depune strat consistent de zapada
ANM, informare de ninsori și viscol. În ce zone se așteaptă strat consistent de zăpadă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După un debut de an 2023 cu vreme bună, chiar de primăvară în mai multe zone, iarna pare că-și reintră în drepturi în unele regiuni.

ANM, informare de ninsori și viscol. În ce zone se așteaptă strat consistent de zăpadă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 9 ianuarie, o informare meteo, valabilă în toată ţara.

ADVERTISEMENT

Conform acestei alerte, urmează două zile cu precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte și intensificări ale vântului care vor duce la formarea viscolului.

Informarea intră în vigoare luni, 9 ianuarie, ora 18.00 și expiră miercuri, 11 ianuarie, tot la ora 18.00.

ADVERTISEMENT

În aceste zile, aria de precipitații se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde toată țara.

Cele mai importante cantități de apă, în special ploi, sunt așteptate în jumătatea sudică. Aici se vor acumula cantități de apă ce vor depăși pe arii restrânse 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

În zonele de munte vor fi precipitații mixte. La peste 1600 m vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură.

Temporar vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului în majoritatea zonelor, cu viteze în general de 45…55 km/h.

ADVERTISEMENT

În zona montană înaltă rafalele vor fi de 60…80 km/h cu viteze mai mari, de peste 90 km/h în noaptea de luni spre marți (09/10 ianuarie) în Carpații Meridionali, viscolind ninsoarea și determinând reducerea vizibilității, se arată pe site-ul ANM.

ANM a emis mai multe alerte cod galben de vânt

Încă de la primele ore ale dimineții zilei de luni, 9 ianuarie, ANM a emis mai multe alerte cod galben – nowcasting de vânt puternic.

Până la ora 14.00, se așteaptă intensificări puternice în zona de munte din județele Sibiu, Brașov, Prahova, Dâmbovița și Argeș.

”Se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90…100 km/h”, se arată pe site-ul ANM.

Vremea va pune probleme și în Olt, Dolj, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman. Aici va fi ceață densă.

”Până la ora 11.00, se vor semnala: local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului”, informează meteorologii.

ADVERTISEMENT