News

Alertă de inundații! Localitatea care riscă să fie distrusă de ape. Localnicii sunt speriați

03.05.2019 | 11:06
Alerta de inundatii Localitatea care risca sa fie distrusa de ape Localnicii sunt speriati

Satul Cumpăna din județul Constanța riscă să fie șters complet de ape. Este alertă de inundații în dreptul acestei localități din Dobrogea din cauza cantităților uriașe de apă care se revarsă pe malul drept al Canalului Dunăre-Marea Neagră. Pământul a fost atât de puternic impregnat cu apă încât unele drumuri au crăpat, la propriu.

Cumpăna de la Cumpăna: drum crăpat peste noapte de inundații, autorități neputincioase

30 de case sunt în pericol să fie înghițite de pământ și apă, după ce o șosea s-a fisurat pe o distanță de câteva sute de metri în timpul nopții. Ieri, o parte din drum s-a prăbușit, iar tone de pământ s-au scurs efectiv, luând-o la vale. Prima măsură pe care au luat-o autoritățile au fost să închidă drumurile cu probleme din sat.

Ele sunt acum impracticabile, însă pericolul rămâne. Dacă situația se va agrava mai mult de atât, este foarte probabil ca oamenii să fie evacuați din locuințele lor. Directorul Administrației Canalelor Navigabile, Florin Georgescu, susține că el și echipa lui caută să vadă cauza exactă a ruperii drumului de lângă canalul Dunăre-Marea Neagră, scrie știrileprotv.ro.

Tone de pământ s-au desprins de sat și au luat-o la vale. Foto: PRO TV

Mai multe orașe riscă să fie rase de pe fața pământului până în anul 2100

Geologii sunt de părere că pământul a luat-o la vale și drumurile au crăpat din cauza acumulării unei cantități uriașe de apă la 15 metri adâncime. Locuitorii din Cumpăna sunt disperați și așteaptă o soluție din partea autorităților, care deocamdată au venit doar cu promisiunea că se lucrează la depistarea cauzelor.

Nu doar localitățile din Dobrogea sunt expuse unui astfel de pericol. Oamenii de știință avertizează că până în anul 2100, din cauza schimbărilor climatice care duc la extinderea mărilor, oceanelor și fluviilor mai multe orașe cunoscute, vizitate azi de turiști, care numără și foarte mulți locuitori, vor dispărea.

Printre orașele care sunt amenințate de ape și sunt pe cale de dispariție în următorii 80 de ani se numără San Francisco (Statele Unite ale Americii), Veneția (Italia), Detroit (SUA), Heroica Veracruz (Mexic), Napoli (Italia) sau Timbuktu (Mali). Schimbarea climatică produce inversarea polilor magnetici, iar topirea ghețarilor duce la creșterea nivelelor apelor peste tot pe planetă.