News

Alertă sanitară în România. Boala extrem de contagioasă nu a mai fost întâlnită din 1990

O boală extrem de contagioasă revine după mai bine de 30 de ani în România. Ce a comunicat Institutul Național de Sănătate Publică
09.12.2023 | 13:24
Alerta sanitara in Romania Boala extrem de contagioasa nu a mai fost intalnita din 1990
Difteria provoacă leziuni ale sistemului nervos central, a gâtului și altor organe, ducând la moarte / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Două cazuri de difterie, o boală contagioasă gravă, au fost confirmate în România. În țara noastră nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anul 1990.

Cei infectați au situație precară

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, două persoane din Capitală au fost confirmate cu difterie. Ambele persoane provin din medii precare, cu consum de droguri și situație defavorizantă.

ADVERTISEMENT

„Este foarte important de precizat că în cazul celor două persoane nu au fost bacili producători de toxină, ceea ce înseamnă că boala a fost ușoară, cu simptome ușoare. O afecțiune strict cutanată, fără manifestări la distanță, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică”, potrivit Antena3CNN.

Potrivit sursei citate, cele două persoane diagnosticate cu difterie locuiau în condiții precare, fără un adăpost deasupra capului.

ADVERTISEMENT

Pericol de moarte prin asfixiere

Difteria tipică este o infecție respiratorie care provoacă leziuni ale sistemului nervos central, ale gâtului sau ale altor organe, ducând la moarte prin asfixiere.

Infecțiile cutanate, care sunt mai frecvente, sunt adesea mai puțin grave. Există un vaccin eficient, care este obligatoriu pentru copii și pentru profesioniștii din domeniul sănătății, și se recomandă ca calendarul de vaccinare să fie urmat pe tot parcursul vieții.

ADVERTISEMENT

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Există două forme: forma respiratorie și forma cutanată (piele). Agentul patogen atacă mai întâi tractul respirator superior și poate produce o otravă, o toxină difterică, care poate duce la complicații periculoase și efecte tardive.

Transmiterea de la om la om are loc prin expunerea la picături de salivă în timpul contactului strâns cu o persoană infectată sau atunci când aceasta din urmă strănută sau tușește.

ADVERTISEMENT

Difteria se mai poate transmite prin contact cu purtătorii bacilului, mai rar cu obiecte contaminate sau prin contact direct în cazul difteriei cutanate.

Primele simptome apar la două până la cinci zile de la transmiterea bacteriei difteriei: durere în gât, febră și dificultăți de înghițire, urmate de răgușeală, respirație șuierătoare și ganglioni limfatici umflați.

Boala are complicații grave

Pe lângă aceste inflamații, toxina produsă de bacterie poate provoca, după câteva săptămâni, complicații grave, cum ar fi inflamarea mușchiului cardiac, afectarea rinichilor și a ficatului și paralizia.

Difteria respiratorie are o rată de mortalitate ridicată (până la 50 %), dar administrarea imediată a unei antitoxine reduce letalitatea la 5 până la 10 %, iar terapia cu antibiotice combate agentul patogen. Persoanele cele mai expuse la risc sunt sugarii nevaccinați și persoanele în vârstă.

Difteria este prezentă în întreaga lume, dar a dispărut în mare parte în țările industrializate datorită vaccinării pe scară largă. Pe de altă parte, difteria este încă prezentă în regiunile sau țările în care acoperirea vaccinală este redusă, în special în Africa, Asia și America Latină.

 

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”