News

Alertă sanitară în România. Boala extrem de contagioasă nu a mai fost întâlnită din 1990

O boală extrem de contagioasă revine după mai bine de 30 de ani în România. Ce a comunicat Institutul Național de Sănătate Publică
09.12.2023 | 13:24
Alerta sanitara in Romania Boala extrem de contagioasa nu a mai fost intalnita din 1990
Difteria provoacă leziuni ale sistemului nervos central, a gâtului și altor organe, ducând la moarte / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Două cazuri de difterie, o boală contagioasă gravă, au fost confirmate în România. În țara noastră nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anul 1990.

Cei infectați au situație precară

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, două persoane din Capitală au fost confirmate cu difterie. Ambele persoane provin din medii precare, cu consum de droguri și situație defavorizantă.

ADVERTISEMENT

„Este foarte important de precizat că în cazul celor două persoane nu au fost bacili producători de toxină, ceea ce înseamnă că boala a fost ușoară, cu simptome ușoare. O afecțiune strict cutanată, fără manifestări la distanță, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică”, potrivit Antena3CNN.

Potrivit sursei citate, cele două persoane diagnosticate cu difterie locuiau în condiții precare, fără un adăpost deasupra capului.

ADVERTISEMENT

Pericol de moarte prin asfixiere

Difteria tipică este o infecție respiratorie care provoacă leziuni ale sistemului nervos central, ale gâtului sau ale altor organe, ducând la moarte prin asfixiere.

Infecțiile cutanate, care sunt mai frecvente, sunt adesea mai puțin grave. Există un vaccin eficient, care este obligatoriu pentru copii și pentru profesioniștii din domeniul sănătății, și se recomandă ca calendarul de vaccinare să fie urmat pe tot parcursul vieții.

ADVERTISEMENT

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Există două forme: forma respiratorie și forma cutanată (piele). Agentul patogen atacă mai întâi tractul respirator superior și poate produce o otravă, o toxină difterică, care poate duce la complicații periculoase și efecte tardive.

Transmiterea de la om la om are loc prin expunerea la picături de salivă în timpul contactului strâns cu o persoană infectată sau atunci când aceasta din urmă strănută sau tușește.

ADVERTISEMENT

Difteria se mai poate transmite prin contact cu purtătorii bacilului, mai rar cu obiecte contaminate sau prin contact direct în cazul difteriei cutanate.

Primele simptome apar la două până la cinci zile de la transmiterea bacteriei difteriei: durere în gât, febră și dificultăți de înghițire, urmate de răgușeală, respirație șuierătoare și ganglioni limfatici umflați.

Boala are complicații grave

Pe lângă aceste inflamații, toxina produsă de bacterie poate provoca, după câteva săptămâni, complicații grave, cum ar fi inflamarea mușchiului cardiac, afectarea rinichilor și a ficatului și paralizia.

Difteria respiratorie are o rată de mortalitate ridicată (până la 50 %), dar administrarea imediată a unei antitoxine reduce letalitatea la 5 până la 10 %, iar terapia cu antibiotice combate agentul patogen. Persoanele cele mai expuse la risc sunt sugarii nevaccinați și persoanele în vârstă.

Difteria este prezentă în întreaga lume, dar a dispărut în mare parte în țările industrializate datorită vaccinării pe scară largă. Pe de altă parte, difteria este încă prezentă în regiunile sau țările în care acoperirea vaccinală este redusă, în special în Africa, Asia și America Latină.

 

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
"Cea mai frumoasă femeie din România" și soțul ei au pierdut zeci de mii de euro. "A fugit din țară!"
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Un român s-a spânzurat de 12 ori. A rămas legendar
Un român s-a spânzurat de 12 ori. A rămas legendar
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România