News

Alexandru Rafila consideră că nu există niciun risc pentru românii care vor să meargă în vacanțe în Grecia și Bulgaria. De ce crede că turismul nu va aduce cazuri noi de COVID-19

03.06.2020 | 13:16
Alexandru Rafila considera ca nu exista niciun risc pentru romanii care vor sa mearga in vacante in Grecia si Bulgaria De ce crede ca turismul nu va aduce cazuri noi de COVID19
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, consideră că nu există niciun risc pentru românii care vor să meargă în vacanțe în Grecia și Bulgaria.

Alexandru Rafila consideră că nu există niciun risc pentru românii care vor să meargă în vacanțe în Grecia și Bulgaria

Într-o intervenție la Digi24, profesorul Alexandru Rafila i-a asigurat pe români că nu există niciun risc dacă vor să meargă în vacanțe în Grecia și Bulgaria, dar le-a recomandat să folosească mașinile personale.

ADVERTISEMENT

”Orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, a declarat Rafila, deși cele două țări au o incidență mai mică a infecției decât România. Însă, el a precizat că e mai puțin probabil să ne infectăm în Grecia sau în Bulgaria, decât în țară.

”Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria aviatică”, a spus profesorul.

ADVERTISEMENT

”E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente”

Alexandru Rafila a menționat că nu știe dacă coronavirusul s-a răspândit foarte mult din cauza avioanelor, dar este sigur că aeroporturile sunt puncte nevralgice în transmiterea bolii.

”Este foarte bine că cifrele sunt în scădere, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”, consideră reprezentantul României la OMS.

ADVERTISEMENT

El a ținut să menționeze faptul că nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în perioada de vară și crede că virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile.

”E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a subliniat Rafila.

ADVERTISEMENT

Profesorul a adăugat că în România rata de transmitere se menține în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea țărilor din UE și din Europa, cu excepția Rusiei și a Belarusului, însă a spus că nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală.

ADVERTISEMENT