News

Alexandru Rafila, despre folosirea preventivă a iodului: “Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că folosirea preventivă a pastilelor cu iod este periculoasă și că poate duce la o serie de afecțiuni la nivelul glandei tiroide.
08.03.2022 | 07:47
Alexandru Rafila despre folosirea preventiva a iodului Este foarte periculoasa utilizarea acestei substante fara recomandare medicala
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, date fiind știrile despre luptele care se poartă în apropierea centralelor nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, au creat un sentiment de panică. În acest context, cererea de pastile cu iod a crescut semnificativ în ultimele zile. Ministrul Rafila a făcut, la România TV, o serie de precizări legate de folosirea acestora.

Iodul nu trebuie luat în mod preventiv

Într-o emisiune la România TV, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a atras atenția celor care au luat deja sau care au luat în calcul posibilitatea de a lua pastile de iod în mod preventiv că acest gest este periculos, notează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Mai exact, după cum explică Rafila, aportul de iod de care nu avem nevoie se poate dovedi extrem de periculos și poate duce la o serie de problemele la nivelul glandei tiroide.

“În niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte multă lume crede, unii cred că au și început să ia, n-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală și la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide”, a subliniat ministrul.

ADVERTISEMENT

Când trebuie administrat iodul?

După cum explică ministrul, substanța activă din pastilele de iod, iodura de potasiu (KI), este administrată atunci când are loc o creștere a nivelului de radiații, ca în cazul unui accident nuclear.

“Iodura de potasiu este o substanță chimică care se poate administra în situația unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, (…) dar toată lumea trebuie să înțeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal”, a adăugat Rafila.

ADVERTISEMENT

Iodura de potasiu previne acumularea de iod radioactiv, care poate interfera cu activitatea glandei tiroide, și este recomandat persoanelor sub 40 de ani.

“Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide și nu după vârsta de 40 de ani, și ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiații, nu cu existența iodului”, a mai adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

Are România rezerve suficiente de iod?

Într-un interviu acordat Digi24, duminică, 6 martie, Nicolae Ciucă, premierul României, a explicat că estimările oficiale indică un necesar de 30 de milioane de pastile cu iod pentru populația țării noastre.

În plus, premierul a confirmat că, în acel moment, România nu putea acoperi întreg necesarul, dar că s-au luat măsuri pentru obținerea substanței active necesare și pentru a pregăti producția pastilelor cu iod.

Ministrul Rafila a oferit, la rândul său, informații despre modul în care va fi organizată distribuirea pastilelor cu iod și când va avea România necesarul de pastile.

“Vom asigura împreună cu Agenția Națională a Rezervelor de Stat și cu Antibiotice Iași o cantitate suficientă, estimată de Institutul Național de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim inițial la DSP-uri, ulterior la primării. (…) Noi ne facem treaba, începând de mâine producția se face, deci este clar că într-un interval de circa 2-3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată țara”, a mai adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT