News

Alexandru Vișinescu a murit acum 3 ani, dar procesul lui continuă! Familia torționarului a fost dată în judecată

Torționarul Alexandru Vișinescu a murit în detenție, în toamna lui 2018, unde ispășea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.
21.10.2021 | 11:03
Alexandru Visinescu a murit acum 3 ani dar procesul lui continua Familia tortionarului a fost data in judecata
Ministerul de Interne i-a acționat în judecată pe moștenitorii torționarului Alexandru Vișinescu, decedat, la 93 de ani, în noiembrie 2018
ADVERTISEMENT

Pe 5 noiembrie 2018, Alexandru Vișinescu a încetat din viață la vârsta de 93 de ani în timp ce era internat la spitalul Penitenciarului Rahova. În cadrul unui proces de larg interes public, Vișinescu – fost șef al Penitenciarului Râmnicu Sărat – primise o condamnare dură, de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.

”În jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgentă 112.

ADVERTISEMENT

În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Acesta se afla în evidenţa unitătii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti“, a transmis atunci, printr-un comunicat, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Îngropat în secret într-un sat din Munții Buzăului

Îngropat de rude, în mare secret, în cimitirul unui sat din Munții Buzăului, Alexandru Vișinescu a lăsat în urmă o mulțime de necunoscute, inclusiv o problemă greu de rezolvat pentru moștenitorii lui.

ADVERTISEMENT

Încă din 2014, toate bunurile fostului torționar fuseseră puse sub sechestru, judecătorii Curții de Apel București încercând să recupereze o parte din daunele pe care Vișinescu fusese condamnat să le achite victimelor sale și urmașilor acestora, în valoare de 300.000 euro.

”Instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, care are de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro”, hotăra Înalta Curte de Casație și Justiție, în februarie 2016, la pronunțarea sentinței definitive.

ADVERTISEMENT

Pentru că Vișinescu înfăptuise crimele din penitenciar în timp ce era angajat al statului român, ca ofițer activ, magistrații au decis la acel moment ca daunele să fie achitate, in solidar, de Vișinescu, de Ministerul de Interne, Ministerul Finanțelor Publice și de Administrația Penitenciarelor.

Ministerul Afacerilor Interne nu își asumă crimele lui Vișinescu

Pe lângă treimea poprită lunar din pensie, lui Alexandru Vișinescu i se evaluase și garsoniera pe care o deținea, dar la un preț modest, circa 17.000 euro, care nu putea acoperi decât o mică parte din daunele de sute de mii de euro decise în dosar.

ADVERTISEMENT

Tocmai pentru că nu este de acord ca să achite sume considerabile pentru crimele înfăptuite de Alexandru Vișinescu, Ministerul Afacerilor Interne a făcut recent apel la ultima decizie a instanței, prilej cu care i-a dat în judecată pe moștenitorii torționarului, dar și Camera Notarilor Publici București, într-un proces deschis la Curtea de Apel București.

De remarcat că procesul are ca obiect ”acțiune in răspundere delictuală” și este reacția Ministerului de Interne la faptul că și moștenitorii lui Alexandru Vișinescu dăduseră statul în judecată, în încercarea de a stabili cuantumul despăgubirilor ce trebuie achitate pentru fiecare parte din dosar, în funcție de posibilitățile financiare ale familiei decedatului.

Vișinescu a cerut achitarea pe motiv că victimele ar fi murit de bătrânețe, nu de la bătăile aplicate

Fost șef al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu este considerat vinovat de moartea a 12 deținuți politici, pe care i-ar fi torturat în mod repetat. De remarcat că, în ultima luare de poziție în fața judecătorilor, Vișinescu a cerut achitarea, susținând că deținuții politici ar fi murit nu din cauza bătăilor aplicate, ci din cauza vârstei.

Dacă Vișinescu a murit pe 5 noiembrie 2018, în același an, dar pe 26 septembrie, înceta din viață și Ion Ficior, un alt torționar al regimului comunist. Decedat la 90 de ani, Ficior avea pe conștiință moartea a 103 deținuți.

Ion Ficior se remarcase ca om al sistemului din postura de șef al Coloniei de Muncă Periprava, dar fusese detașat ocazional și în unitățile carcerale de la Poarta Albă, Suceava sau Borzești.

ADVERTISEMENT