Fotbal intern

Amintiri de la primele meciuri România – Insulele Feroe! Tricolorii au jucat în pijamale la Toftir! Răducioiu, coşmarul portarului “cipilică” Video

24.03.2019 | 17:55
Amintiri de la primele meciuri Romania  Insulele Feroe Tricolorii au jucat in pijamale la Toftir Raducioiu cosmarul portarului cipilica Video

România – Insulele Feroe se joacă marţi, de la ora 21:45, în etapa a 2-a din preliminariile pentru EURO 2020, iar tricolorii au amintiri plăcute cu selecţionata nordică. Primele meciuri dintre cele două naţionale s-au disputat în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 1994, iar românii au amintiri plăcute din acele confruntări.

Amintiri de la primele meciuri România – Insulele Feroe. Gabi Balint, hattrick contra portarului “cipilică”

Gabi Balint are amintiri plăcute de la primele meciuri România – Insulele Feroe. Fostul atacant a marcat un hattrick în prima partidă jucată între cele două selecţionate. Pe 6 mai 1992, tricolorii învingeau naţionala nordică, scor 7-0, celelalte goluri ale românilor fiind înscrise de Gică Hagi, Marius Lăcătuş, Ioan Lupescu şi Constantin Pană.

Meciul jucat pe “Ghencea” a rămas întipărit în memoria suporterilor români datorită lui Jens Martin Knudsen, portarul feroezilor. Fotbalistul purta o “cipilică” pe cap, motiv pentru care fanii echipei naţionale a României l-au ironizat. Accesoriul era purtat după ce Knudsen suferise o accidentare gravă pe când avea 14 ani, iar moda căştilor, pe modelul lui Petr Cech, încă nu apăruse.

Cel mai urât echipament purtat vreodată de tricolori

Pe 8 septembrie 1993, România a jucat al doilea meci contra Insulelor Feroe. Tricolorii intrau în linie dreaptă pentru ultima parte a calificărilor pentru Campionatul Mondial din 1994. Anghel Iordănescu venise la cârma selecţionatei, după demiterea lui Cornel Dinu, survenită din cauza înfrângerii cu Cehoslovacia, scor 2-5.

Telespectatorii care au urmărit meciul Insulele Feroe – România 0-4 au avut un adevărat şoc în momentul în care i-au văzut pe Gică Hagi şi colegii lui pe teren. Tricolorii purtau un echipament inedit, de culoare galben-închis, cu romburi roşii, dar care la TV păreau negre. În ţară, presa a ironizat echipamentul, denumit ad-hoc “pijamaua naţională”. Tricourile au fost trimise de sponsorul tehnic al naţionalei, fără ca oficialii FRF să mai poată spună ceva. Florin Răducioiu a marcat cele patru goluri ale victoriei, iar Jens Martin Knudsen nu l-a uitat pe atacantul român. “Mi-a dat patru goluri aici. Nimeni nu m-a umilit așa, deși goluri am luat destule la viața mea”, a povestit portarul feroezilor peste ani.

Palmaresul meciurilor România – Insulele Feroe

  • România – Insulele Feroe 7-0 (6 mai 1992 – preliminarii CM 1994)
  • Insulele Feroe – România 0-4 (8 septembrie 1993 – preliminarii CM 1994)
  • Insulele Feroe – România 0-1 (10 septembrie 2008 – preliminarii CM 2010)
  • România – Insulele Feroe 3-1 (14 octombrie 2009 – preliminarii CM 2010)
  • România – Insulele Feroe 1-0 (29 martie 2015 – preliminarii EURO 2016)
  • Insulele Feroe – România 0-3 (11 octombrie 2015 – preliminarii EURO 2016)