Fotbal intern

Amintirile de groază ale lui Azdren Llullaku: “Dacă nu fugeam de război, ne omorau”

14.09.2018 | 19:44
Amintirile de groaza ale lui Azdren Llullaku Daca nu fugeam de razboi ne omorau

Azdren Llullaku, fost golgeter al României pe când juca la Gaz Metan Mediaş, s-a întors în România în acest sezon, la Astra Giurgiu. Llullaku şi-a adus aminte, într-un interviu, despre clipele horror din copilărie pe care le-a trăit din pricina războiului din fosta Iugoslavie.

Llullaku s-a născut în zona Kosovo şi a fost nevoit să îşi abandoneze căminul încă de când era copil: ”Am fugit de război, era război atunci în Kosovo, nu aveam ce să facem, doar să fugim din ţară, dacă nu, ne omorau. În 1999, când a fost războiul, mergeau din oraş în oraş, iar când a ajuns la oraşul nostru, nu aveai de ales, trebuia doar să fugi. Am fugit toţi, eram tot cartierul ăla al nostru, din oraşul nostru, am luat-o spre munte. Au început să tragă în noi, să tragă în casă, doar fugeai şi te rugai să nu te prindă vreun glonţ. Te uitai la televizore, vedeai la oraşe din apropiere că ajungea războiul. Aveam 9 – 10 ani, ceva de genul. Îmi aduc aminte multe lucruri, lucrurile rele ţi le aduci aminte mai uşor. A fost o perioadă foarte grea, vedeai persoane rănite. Mai am un frate mai mare de un an, mamă şi doi nepoţei, ei trăiesc în Italia acum”, a spus Llullaku, pentru Telekom Sport.

Llullaku a povestit şi cum s-a refugiat spre munte, alături de familia sa: “Ei trăgeau din trei părţi, din dreapta, din stânga şi din spate, noi aveam doar un drum spre munte. Eram vreo 10.000 de persoane în spate, cam aşa. A trebuit să mergem în Muntenegru, am făcut vreo 36 de ore pe jos. A fost greu, pentru că era şi frig, zăpadă, era greu să te mişti, mai ales bunicii mei, săracii, erau bătrâni şi nu prea puteau să fugă. I-am ajutat eu şi fratele meu un pic şi i-am tras după noi. Te întorceai în spate şi vedeai casele arse… copil fiind nu prea îţi dai seama, dar mă gândesc la bunicii mei, la mama mea, că se întorceau în spate şi vedeau casa arsă, mă gândesc la un sentiment foarte urât”, a mai povestit fostul golgeter al Ligii 1 Betano.

Amintiri horror ale lui Llullaku: Dacă plecăm cu o zi înainte, am fi murit”

Llullaku a povestit şi cum a ajuns cu mama lui şi fratele său în Italia. Ei au plecat cu o barcă pneumatică până în “Cizmă”, pentru a-şi reface viaţa:  “Nu a fost uşor, pentru că trebuia să facem ceva la negru, cum se zice, trebuia să fugim cu o barcă care nu era autorizată, doar chestii mafioate, să-i zicem, dar mama voia doar să avem un alt viitor. Am ales să fugim cu barca în Italia, acolo era o chestie neplăcută, era mafia mare. Luau banii înainte, după aia ori te aruncau în mare, ori te împuşcau acolo, ceva făceau. dacă era problemă de finanţe, din Italia, să-i prindă, te aruncau în mare ca să nu aibă probe. Cu o seară înainte, noi trebuia să plecăm, au venit la noi şi au zis că barca era plină şi că plecăm a doua zi, şi toţi oamenii ăia care au plecat au murit în mare. Chiar atunci era o mamă cu doi copii şi credeau toţi că eram noi. Din fericire, nu am fost noi. Dacă am fi plecat cu o seară înainte, atunci când trebuia să pleci, nu mai eram aici.”

“O mamă cu doi copi mici aşa, de 9 şi 10 ani, îţi dai seama că noi nu aveam pe nimeni în Italia. Am stat vreo două săptămîni acolo şi după aia am ales să mergem în Germania, acolo era unchiul meu. După un an în Gremania, noi, când te înregistrezi la o ţară ca refugiat de război, nu mai poţi să mergi la o altă ţară. Aşa că după un an ne-am întors iar în Italia. Mama a început să lucreze imediat la hotelul unde ne-a adus, fratele meu a început şi el. O lună de zile ne-au dat de mâncare şi cazare gratis. După o lună de zile trebuia să ne descurcăm, trebuia să plătim cazarea şi mâncarea. A fost o perioadă groaznică, nu doresc nici unei persoane să treacă vreun moment aşa, dar sunt momente care te cresc ca bărbat şi te fac bărbat, te cresc ca om”, a mai povestit Lllullaku.

Azdren Llullaku, golgheterul din sezonul 2016-2017 s-a întors în formă în Liga 1 Betano și a reușit să marcheze chiar la debutul său în tricoul Astrei, în meciul contra celor de la FCSB. După acea reuşită, Llullaku a imitat gestul făcut de SHakiri şi Xhaka la Mondial şi a imitat “vulturul albanez”.

16 goluri în 20 de meciuri a reușit Azdren Llullaku în sezonul 2016/2017, când a câștigat titlul de golgheter al României