News

ANAF a pus ochii pe românii cu datorii. Suma pentru care îți poate fi blocat contul bancar

Suma pentru care îți poate fi blocat contul bancar, dacă ai datorii la ANAF. Restanțele pot fi plătite în aproximativ două săptămâni.
23.02.2024 | 07:24
ANAF a pus ochii pe romanii cu datorii Suma pentru care iti poate fi blocat contul bancar
Suma pentru care îți poate fi blocat contul bancar. colaj Fanatik/ Foto Hepta/Pinterest
ADVERTISEMENT

Mai mulți cetățeni s-au trezit cu contul bancar blocat, pentru că nu au plătit sumele de bani restante la ANAF. Instituția îi sancționează și pe românii cu datorii mici. Însă, uneori somațiile de plată nu ajung în timp util.

Suma pentru care îți poate fi blocat contul bancar

Este și cazul unui constănțean care, pentru o datorie de 216 lei, a constatat că a primit o poprire de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța. Bărbatul s-a trezit cu conturile blocate, deoarece a uitat să achite impozitul la casă pe anul 2023.

ADVERTISEMENT

De altfel, specialiștii precizează că popririle apar pentru datorii vechi. În cele mai multe cazuri, românii uită de ele. Totodată, experții spun că înștiințarea de plată poate ajunge cu întârziere, în plus, platforma ANAF nu poate fi folosită tot timpul, fiind raportate probleme privind funcționarea.

„Am avut și eu, personal, cardul blocat în decembrie pentru 598 de lei. Datorii și impozite și taxe locale Sectorul 2. Nu mi-a venit nicio înștiințare. Am uitat să o plătesc din motive personale”, a declarat un bărbat, conform Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Un expert fiscal spune că după somația de plată, cu titlu executoriu, vine poprirea. Aceasta ajunge și la bancă și în SPV (Spațiul Privat Virtual). „Problema este de comunicare pentru că NU funcționează SPV-ul.

ANAF-ul în continuare nu încearcă să țină la zi plățile făcute de contribuabili și, deși sunt bani în fișa contului, apar datorii neachitate și vine poprirea”, au detaliat experții fiscali, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

La cât timp de la achitarea restanței vor fi deblocate conturile

Persoanele vizate trebuie să cunoască faptul că, datoriile ar trebui plătite în aproximativ două săptămâni. După ce fac dovada achitării restanței, conturile vor fi deblocate în decurs de câteva zile. Totalul sumei din conturile bancare este transmis de instituțiile financiare prin sistemul electronic implementat de ANAF.

Dacă suma depășește valoarea popririi, se va opri doar suma restantă. Însă, experții precizează că au existat cazuri în care cetățenilor li s-a luat acceași datorie din toate conturile bancare pe care le aveau deschise.

ADVERTISEMENT

Amintim că recent a fost introdus un nou tip de impozit pentru români. Vorbim de „taxa pe lux”, vizați fiind cei care dețin bunuri de mare valoare. Taxa trebuie să fie plătită până la data de 30 aprilie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: