News

Analiza cazurilor de Covid-19 în România: 72% dintre localități au raportat infectări. Varianta Omicron, dominantă

Autoritățile au prezentat o analiză pe larg a cazurilor de Covid-19 din România. În ultimele 14 zile, 72% dintre localități au raportat infectări. De asemenea, varianta Omicron este oficial dominantă.
13.01.2022 | 17:38
Analiza cazurilor de Covid19 in Romania 72 dintre localitati au raportat infectari Varianta Omicron dominanta
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a prezentat evoluția pandemiei de Covid-19 din România pentru prima săptămână din 2022.

Conform raportului, avem confirmarea oficială că tulpina Omicron a devenit dominantă în țara noastră, cu 61,9%, respectiv 203 din cele 328 de secvențieri făcute.

ADVERTISEMENT

Extinderea cu repeziciune a acestei mutații, care este mult mai infecțioasă, a făcut ca aproape 73% dintre localitățile țării să anunțe cazuri de infectare cu boul coronavirus.

Analiza cazurilor de Covid-19 în România. Varianta Omicron, dominantă

Până în prezent, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.875.887 cazuri de infectare cu noul coronavirus (Covid-19), dintre care 17.118 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, conform datelor oficiale.

ADVERTISEMENT

Slăbită în intensitate în decembrie, atunci când am asistat la stingerea treptată a valului 4, pandemia a revenit în forță în acest debut de an 2022.

Astfel, conform datelor INSP, în săptămâna 1 din ianuarie am avut o creștere cu 253,95% a numărului de cazuri, pentru ca în această săptămână să vorbim de o creștere cu 632,37%.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se observă cel mai bine când privim rata de pozitivare a testelor:

  • Săptămâna 13-19 decembrie 2021: 1,79%
  • Săptămâna 20-26 decembrie 2021: 2,1%
  • Săptămâna 27 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022: 4%
  • Săptămâna 3 ianuarie – 9 ianuarie 2022: 8,6%

A explodat și rata de reproducere a virusului în țara noastră. De la o valoare de 0.87 în debutul lui decembrie, aceasta a ajuns la 1,87 în prima săptămână din ianuarie.

ADVERTISEMENT

Peste 72% dintre localități au raportat infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile

Din datele INSP avem şi confirmarea oficială că săptămâna trecută tulpina Omicron a devenit dominantă în România cu aproape 62%, respectiv 203 din cele 328 de secventieri făcute.

Avem oficial 295 cazuri confirmate cu tulpina Omicron până la data de 9 ianuarie 2022, inclusiv 28% cazuri de import.

Dintre acestea, 45.8% sunt cazuri fără legătură epidemiologică cu călătorie/caz confirmat.

În săptămâna 3 – 9 ianuarie, un procent de 61.9% dintre secvențieri au depistat ca infecție varianta Omicron.

Dată fiind această răspândire accelerată a variantei Omicron, majoritatea localităților din țară au raportat cel puțin un caz de infectare cu Covid-19 în ultimele 14 zile.

Hartă răspândire cazuri covid. Sursa foto: INSP

Aproape 900 de localități din țară au incidența în 1 și 3 la mie

Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a prezentat situația curentă a ratei de incidență a cazurilor Covid-19 la nivel național.

Astfel, un număr total de 887 de localități au rata de infectare cuprinsă între 1 și 3 la mie. Pe 6 ianuarie, în acest caz erau 368 de localități.

Analiză rata infectare. Sursa foto: CNCCI

De asemenea, a explodat și numărul de zone cu rată de infectare de peste 3 la mie. Azi, în acest caz sunt 248, iar pe 6 ianuarie erau doar 30.

Valeriu Gheorghiță anunță reducerea termenului de administrare a dozei booster de la 6 la 4 luni

În contextul exploziei de cazuri și de extindere a mutației Omicron, preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, devansarea termenului de administrare a dozei de booster de la 6 luni la patru 4 pentru toate tipurile de vaccinuri efectuate în momentul de faţă în România.

”Toate persoanele care au cel puţin 4 luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere – dacă vreţi – a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron.

De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, a spus medicul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Gheorghiță a specificat faptul că, din punct de vedere al efectului imunologic, prin administrarea mai devreme de 4 luni ”se pierde efectul de booster real” al dozei de vaccin asupra răspunsului imun.

”Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani”, a spus el.

Șeful CNCAV le-a recomandat persoanelor vulnerabile şi celor cu afecţiuni cronice să efectueze această doză de booster, deoarece datele indică “o protecţie suplimentară faţă de formele grave care necesită spitalizare şi faţă de riscul de deces”.

ADVERTISEMENT