Fotbal intern

Andrei Vochin, după cel mai bun meci al sezonului, FCSB-Craiova 3-2: “Fraților, iubiți-vă fanii! Și faceți stadioane! Ca să mai avem astfel de derbyuri”

25.02.2019 | 10:16
Andrei Vochin dupa cel mai bun meci al sezonului FCSBCraiova 32 Fratilor iubitiva fanii Si faceti stadioane Ca sa mai avem astfel de derbyuri

Nu, nu, nu!!! Ce am urmărit duminică seară pe Arena Națională n-a fost în nici un caz partida dintre FCSB și CSU. N-a fost meciul echipelor purtate prin tirbunale pentru aflarea identității, nici disputa unor inițiale fără viață. A fost forma vie a pasiunii degajate din două stări de spirit incontestabile ale fotbalului românesc. Aseară, pe Arena Națională, am avut un adevărat Steaua – Universitatea Craiova ca odinioară!

De ce a fost FCSB – Craiova 3-2 un meci excelent. Decorul, publicul și partenerul cresc valoarea actorului

Până la analize de strategii, de decizii ale antrenorilor, de reușite sau de erori, succesul derbyului vine de altundeva și el ar trebui înțeles de toată lumea pentru a putea fi repetabil. De cele mai multe ori decorul și publicul ajută piesa.

Anul trecut, pe Giulești, am văzut un meci de Liga a 4-a, între Rapid și Steaua, cu echipe formate din jucători de Liga a 4-a, în marea lor majoritate, dar care, datorită fanilor, a atmosferei și a pasiunii revărsate a părut unul de ligă secundă. Cam așa au stat lucrurile și aseară, când un meci de Liga 1 a avut ceva din marile derbyuri europene.

Suporterii stelisti cu steaguri ros albastre in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019.
Suporterii stelisti cu steaguri ros albastre in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019.

Așa că, fraților, până să certăm fotbaliștii, hai să-i ajutăm! Să le punem la dispoziție suprafețe de joc decente și lucși suficienți în reflectoare. Să avem grijă de fani, să-i facem parteneri implicați, să le oferim condiții în stadioane moderne. Căci numai așa, cu o infrastructură modernă și cu spectatori fidelizați vom putea să mai trăim un FCSB – Craiova cu senzația că acolo, pe gazon, îi mai vedem pe Balaci sau pe Hagi, pe Lăcă sau pe Cami.

  • 18.000 de oameni au urmărit derbyul de pe Arena Națională, de aproape 100 ori mai mult decât a avut FCSB când a jucat acasă la Voluntari

Teja și Mangia, decizii sănătoase

Miza meciului și importanța lui i-au determinat pe antrenori să meargă pe mâna experienței. A siguranței. Gazdele n-au mai făcut experimente. Au jucat cu singurii doi stoperi de meserie în centrul defensivei, Bălașa și Planici, și au baricadat mijlocul cu doi jucători de profil, Pintili și Filip, responsabili și hotărâți în tot ce au făcut. Doi adevărați căpitani. În plus, Teja a luat decizia corectă și în ce privește atacantul central. Hora a jucat cum s-a antrenat, adică bine, și a devenit omul meciului.

Mihai Teja in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019.
Mihai Teja in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019.

Dincolo, Mangia a replicat baricadându-și flancurile. În special cel stâng, acolo unde Bancu și Briceag au făcut normă dublă într-un duel care pe care cu Bezar, în special, și Man.  În absența grea a lui Mateiu, el a ales să renunțe la Mihăilă și să pună în fața lui Cicâldău și Fedele un al doilea vârf, Nuno Rocha, cu mai multă personalitate în fața porții, dar care să poată face ambele faze.  Cea defensivă nu i-a prea ieșit (aici e surclasat de ccea ce oferă echipei  de regulă, Mihăilă: travaliu și ajutor defensiv), n-a recuperat decât două mingi, dar are meritul de a fi scos penaltyul de 1-1.

  • 2-1 pentru FCSB a fost raportul ocaziilor în prima repriză
  • 4-3 pentru FCSB a fost raportul ocaziilor pe întreg meciul

În prima repriză cei care au provocat jocul au fost roș-albaștrii. Ei au făcut presing în ultima treime, au interceptat o mulțime de baloane, au creat presiune, au obținut faze fixe și, până la urmă, au reușit deschiderea scorului în urma uneia dintre ele.

Filipe Teixeira,Tiago Ferreira,Ioan Hora si Elvir Koljic in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019. 
  • 20-7 pentru FCSB a fost raportul intercepțiilor în terenul advers

Craiova a suferit la aceste faze fixe pe tot parcursul meciului. Cu executanți buni, precum Benzar sau Man, FCSB a avut o rată impresionantă de reușită la momentele statice, care s-au transformat în ocazii periculoase. Asta pentru că, aproape de fiecare dată, primii care loveau mingea în careu erau jucătorii lui Teja. Așa cum s-a întâmplat și în minutul 27, când centrarea lui Benzar a fost reluată în   poartă de Hora, dintre ”munții” Koljici și Kelici.

  • 8 din cele 10 mingi centrate din faze fixe de cei de la FCSB au fost jucate în careu tot de cei de la FCSB

Cu acest joc intens, FCSB a dominat prima repriză. A stat mai mult în terenul advers, s-a apropiat mai ușor de poartă, a șutat mai des. A ratat o ocazie mare prin Coman (min. 10) pînă să deschidă scorul. Craiova a marcat la prima intrare consistentă în careu.

  • 6-3 pentru FCSB a fost raportul șuturilor la poartă în prima repriză
Ioan Hora inscrie un gol in poarta lui Mirko Pigliacelli in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019.

Filip nu-i mijlocaș?

Pauza a fost gestionată mai bine de Craiova. Flancul stâng a turat motoarele din startul reprizei, iar din acțiunea creată de duetul Briceag – Bancu s-a născut golul de 1-2 marcat de Bărbuț în chiar primul minut al mitanului secund. Replica unei alte perechi câștigătoare a venit aproape imediat. Pintilii a creat și Filip a finalizat una dintre cele mai spectaculoase și lucrate faze făcute de roș-albaștri în acest sezon. ”Filip nu-i mijlocaș”, a fost prima confesiune făcută de Teja și deconspirată în stilu-i cararcteristic de Becali la ora instalării antrenorului. După faza de aseară, afirmația aceea se cuvine a se transforma în interogație. Filip nu-i mijlocaș?

Hora de la miezul nopții

Dar, una peste alta, derbyul a avut un MVP incontestabil. Ioan Hora pare că joacă de când se știe la FCSB. A marcat la debutul în ”amicale” și în primul meci ca titular în oficiale, cu FC Hermannstadt. Iar aseară a deschis și a închis meciul. Cu o lovitură de cap în prima repriză, cu pasa prin care l-a lăsat pe Tănase singur cu portarul și cu penaltyul transformat. Grație lui, steliștii au putut să facă hora bucuriei în vestiar, la capătul unui meci care și-a meritat pe deplin numele de derby. În România!

Bucurie stelista cu Junior Morais,Ioan Hora si Florin Tanase in meciul de fotbal dintre FCSB si Unversitatea Craiova, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 24 februarie 2019.

Top 3 cei mai buni jucători ai FCSB conform Index InStat

  1. Ioan HORA – 345 Index InStat A marcat două goluri, a oferit pasa pentru Tănase la faza penaltyului de 3-2, a expediat 5 șuturi, cele mai multe de la gazde, a câștigat 55% din dueluri, excelent pentru un atacant
  2. Romario BENZAR – 339 Index InStat – A oferit centrarea la primul gol. A inițiat cele mai multe atacuri ale FCSB, 53, a avut cel mai mare procentaj de pase bune dintre integraliști, 87%, n-a greșit decât 7 mingi dintr-un total de 54 jucate
  3. Mihai PINTILII – 324 Index InStat – A oferit pasa pentru golul de 2-2 al lui Filip, a avut 67% dueluri câștigate,  83% pase precise și a făcut nu mai puțin de 7 intercepții în terenul advers. Toți colegii lui titulari, împreună, au izbutit, 9

Top 3 cei mai buni jucători ai Universităţii Craiova, conform Index InStat

  1. Tiago FEREIRRA – 304 Index InStat – A avut cel mai bun procentaj dintre toți de pe teren la dueluri câștigate, 85%. A pierdut doar 2 din 13. A avut cel mai mare procentaj de acțiuni reușite, tot 85%.
  2. Cristian BĂRBUȚ – 279 Index InStat – A marcat golul de 2-1 pentru Craiova. A reușit cele mai multe driblinguri dintre toți jucătorii de pe teren, 7 din 8 încercări.
  3. Elvir KOLIJCI – 273 Index InStat – A expediat cele mai multe șuturi la poartă din toată echipa Craiovei, 3, din care două cadrate.