Life

Animalul rar din România pe care dacă îl vezi nu îl poți uita! E o adevărată gingășie și atrage atenția oricui

Un animal rar a fost surprins de Societatea Ornitologică Română. Este vorba de o specie care preferă să trăiască izolată.
20.12.2023 | 08:05
Animalul rar din Romania pe care daca il vezi nu il poti uita E o adevarata gingasie si atrage atentia oricui
Animalul rar care trăiește ascuns în liziera de pădure
ADVERTISEMENT

Un animal rar de o frumusețe fără seamăn a fost surprins în câteva fotografii de Societatea Ornitologică Română. Despre ce pasăre este vorba?

Animal rar din România și care văzut nu poate fi uitat

Dumbrăveanca, pe numele ei științific Coracias garrulus este o specie de pasăre cu un colorit de neuitat. De talie medie, ajungând până la 31 de centimetri, dumbrăveanca este inconfundabilă datorită culorilor sale care variază de la albastru la verde turcoaz. Partea dorsală a păsării este brună, iar marginile aripilor sunt negricioase.

ADVERTISEMENT

”Capul, aripile și abdomenul sunt albastru deschis, cu tentă verzuie. Spatele este maroniu-roșiatic. Sexele sunt asemănătoare. Preferă zonele deschise, calde, cu arbori izolați sau pâlcuri de arbori, de unde și numele popular.

Cuibărește în scorburi, dar și în maluri nisipoase sau argiloase, și ocupă cu succes și cuiburi artificiale”, indică Societatea Ornitologică Română pe conturile de socializare.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, dumbrăveanca preferă zonele de la marginea pădurilor, acolo unde trăiesc un număr mare de insecte. Este o pasăre activă în timpul zilei, atunci când găsește cu ușurință insectele cu care se hrănește. Mâncarea ei favorită sunt păduchii de plante, gândacii, libelulele și urechelnițele.

Dumbraveanca
Dumbrăveanca este o pasăre de o frumusețe rară / Foto: Societatea Ornitologica Romana

Cu toate acestea, dumbrăveanca se hrănește și cu amfibieni sau reptile mici, atunci când le găsește. Pentru a le prinde, ea le pândește și atacă cu ciocul ei negru, puternic și ușor încovoiat. Uneori însă, mai ales când migrează spre zonele calde, mănâncă și vegetale, în special fructe. Dacă nu are mâncare se apropie și de așezările omenești, chiar dacă preferă zonele izolate.

ADVERTISEMENT

Dumbrăveanca trăiește în zonele calde

Dumbrăveanca poate fi găsită în România în aproape toate zonele, mai puțin la munte. Preferă căldura, motiv pentru care vine în țară odată cu primăvara. În perioada mai-iunie, femela depune maximum cinci ouă pe care le clocește, alternativ, cu partenerul. După 18 sau 20 de zile, ies puii.

Dumbrăveanca poate fi întâlnită în Europa de Sud și de Est, dar și în Spania, zona mediteraneană a Franței sau în insulele Creta și Corsica. De asemenea, vara ea mai este prezentă în zona centrală a Siberiei sau în regiunile de stepă ale Iranului.

ADVERTISEMENT

Toamna, Dumbrăveanca pleacă din România. Migrația ei o duce pe alte continente. Ea ajunge fie în Africa, fie în Asia de Sud. Ea iernează în zonele de deșert sau semideșert, în savana din Sahel sau în țări precum Somalia.

Numărul de păsări a scăzut pe plan mondial rapid, după anii 1970. Acum, efectivul este estimat la aproximativ 200.000 de perechi. Din fericire totuși, declinul demografic al acestei păsări s-a oprit, iar acum nu este în lista animalelor pe cale de dispariție.

ADVERTISEMENT