News

ANM a emis noi alerte! Cod portocaliu de vreme severă imediată: vijelii și grindină

06.05.2019 | 16:39
ANM a emis noi alerte Cod portocaliu de vreme severa imediata vijelii si grindina

Administrația Națională de Meteorologie a meis un cod portocaliu de vreme severă imediată, iar hidrologii avertizează și ei asupra cantităților mari de apă care pot provoca inundații mari în România. Se vor semnala vijelii cu grindină, iar furtunile vor fi zgomotoase, în rafale. Având în vedere temperaturile destul de ridicate de afară, vor fi și descărcări electrice.

UPDATE: S-a emis cod roșu de furtună în două județe: Ialomnița și Călărași. De asemenea, avertizări de fenomene extreme sunt transmise cetățenilor.“S-au trimis alerte pentru cele două județe. Nu este un cod de lungă durată, aproximativ o oră. Dacă se întâlnesc oamenii cu o tornadă, să nu meragă spre ea. Centura trebuie să fie pusă, dacă merg cu mașina. Urmărim efectele, se vpor trimite forțe pe zonele afectate”, a declarat Raed Arafat.

Cod portocaliu și cod galben de vreme rea și posibile inundații

ANM a emis un cod portocaliu pentru județul Bacău valabil în după amiaza zilei de azi, 6 mai 2019. De asemenea, de codul portocaliu este semnalat și în județele din Muntenia: Călărași, Ilfov și Giurgiu. Meteorologii spun că va ploua foarte mult. Se vor strânge 35 până la 40 de litri pe metru pătrat în zonele enumerate.

ISU a transmis și o avertizare hidrologică pentru județele Harghita, Mureș, Ilfov, București, Maramureș, Sibiu, Bistrița, Arad, Gorj, Covasna, Argeș, Vâlcea, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ialomița, Buzău, Vrancea, Neamț, Suceava, Vaslui și Botoșani. Avertizarea hidrometeorologică transmisă de ISU expiră la ora 12 noaptea.

Se vor înregistra ploi cu descărcări electrice. Sursa foto: pixabay.com

Hidrologii mențin codul portocaliu pentru județul Bacău până la ora 23

De asemenea, în județul Bacău, până la ora 23:00 este menținut un cod portocaliu, tot din seria avertizărilor hidrologilor și meteorologilor. Codul galben hidrologic este ”pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Mureş – bazin superior amonte S.H. Glodeni (judeţele Harghita şi Mureş), Târnava Mică, Târnava Mare (judeţele Harghita, Mureş şi Sibiu), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnava – amonte S.H. Radna (judeţele Alba, Hunedoara şi Arad), Gilort – bazin superior (judeţul Gorj), Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov)”, transmite ISU.

Vremea continuă să fie rea. Majoritatea codurilor portocalii și galbene de averse au expirat în jurul orelor 16:30 – 17:00, însă avertizările hidrologice se mențin până la noapte, dat fiind că riscul de producere a inundațiilor este foarte mare în urma ploilor torențiale semnalate de meteorologi.  Vremea rea va ține până miercuri, când valul arctic care a intrat astăzi în țară va părăsi atmosfera.