Agenția Națională de Meteorologie ne dă vești îngrijorătare: codul portocaliu de furtună se va prelungi până marți, 25 iunie, ora 23:00. Cea mai mare parte a țării va fi afectată de vreme instabilă și furtuni. Disconfortul termic se va face simțit în continuare. Aveți, așadar, grijă ce planuri de călătorii sau, pur și simplu de ieșit afară din casă vă faceți.
ANM a prelungit codul portocaliu de vreme rea. Așadar, din 24 iunie, ora 10:30 va intra în vigoare codul portocaliu care anunță fenomene meteorologice însoțite de disconfort termic și instabilitate atmosferică. Codul este valabil până marți, 25 iunie, ora 23:00. În ceea ce privește instabilitatea atmosferică, ANM a anunțat că aceasta va fi accentuată în cea mai mare parte a țării, în ziua de luni. Marți, 25 iunie, instabilitatea atmosferică pune stăpânire pe regiunile sudice, estice și centrale. Meteorologii anunță în aceste zone averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse chiar 35-40 l/mp.
În general vremea se va menține plăcută în cea mai mare parte a țării, dar pot apărea, local, fenomene extreme. Disconfortul termic se va face simțit și se va accentua treptat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, luni, 24 iunie. În plus, marți, 25 iunie valorile critice ale indicelui ITU se vor răspândi și asupra zonelor estice și sud-estice.
Zonele vizate de codul portocaliu de furtună sunt: județele Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj. Zonele montane din județele Parhova și Vrancea sunt și ele vizate de codul emis de ANM. Aici sunt așteptate averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp, iar izolat chiar 50-70 l/mp.
În această dimineață, la ora 10:30 a intrat în vigoare și codul galben de furtună valabil până la ora 23:00. În acest interval orar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării. În aceste zone sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.
Totodată, în perioada 24 iunie, ora 23:00 – 25 iunie, ora 6:00, Oltenia, vestul și sud-vestul Munteniei, nordul și vestul Moldovei vor fi lovite de averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în aceste zone ale țării. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 35-40 l/mp.