News

ANM, alertă de vreme severă! S-a emis cod roşu de vânt cu aspect tornadic

Autor: Daniel Șuta | 03.08.2019 | 14:49
ANM, alertă de vreme severă! S-a emis cod roşu de vânt cu aspect tornadic
Tornadă în nordul Chinei! Fenomenul s-a produs aproape de un templu vechi de 500 de ani

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de vânt cu aspect tornadic pentru județele Tulcea și Constanța. Codul roșu este valabil în următoarele ore pentru mai multe localități din cele două județe din sud-estul României. Meteorologii avertizează că se pot forma tornade în câteva sate din Dobrogea.

Cod roșu de vânt cu aspect de tornadă la mare

Vântul va sufla cu putere în următoarele ore în special în Cogealac, Mihai Viteazu, Istria și Fântânele (județul Constanța), Baia, Ceamurlia de Jos și Beidaud (județul Tulcea). Meteorologii îi avertizează pe dobrogeni că vântul va sufla cu o viteză de 80 până la 100 de kilometri la oră. Se vor acumula și cantități mari de apă, mai ales în județul Tulcea, unde azi a fost activat și un cod portocaliu de furtuni.

Fenomenele meteo vor fi însoțite de descărcări electrice puternice în special după amiază. De asemenea, meteorologii se așteaptă și la căderi de grindină de dimensiuni mari și medii. Localitățile pentru care există cea mai mare preocupare din partea climatologilor sunt Sulina și Sfântu Gheorghe, unde codul roșu se va activa de la ora 15:00.

Cod roșu de tornadă la mare
Avertizarea este valabilă pentru următoarele ore. Sursa foto: http://vacantalamare.stirileprotv.ro

Risc crescut de inundații în Tulcea

Vântul va avea aspect de vijelie, iar aversele torențiale care se vor acumula pot duce la inundații în zonă, având în vedere că în ultimele 6 ore s-au acumulat deja aproape 100 de litri pe metrul pătrat. Vremea va fi urâtă și în restul țării, până la ora 21:00, căci mai multe județe din centrul, sud-vestul și estul țării se află sub cod galben de furtună.

Începând de mâine, ploile se vor restrânge la nivelul întregii țări, însă nu sunt excluse avertizările de tip now-casting precum cele emise azi de ANM pentru județele din sud-est. Vremea va fi în continuare una capricioasă până luni, se arată în prognoza actualizată.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!