News

Anunț important pentru românii care își schimbă contractele de electricitate. Reducerea anunțată de ANRE

17.01.2021 | 14:43
Anunt important pentru romanii care isi schimba contractele de electricitate Reducerea anuntata de ANRE
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) vine cu o veste excelentă pentru românii care își schimbă contractele de electricitate până la 30 iunie 2021.

Recent, ANRE a prelungit, pentru a doua oară în acest an, termeni limită până la care consumatorii casnici își pot prelungi contractele de furnizare a energiei electrice.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, până la 30 iunie, românii care erau în regim reglementat își pot alege o ofertă de pe piața concurențială de la furnizorul lor.

ANRE anunță o reducere pentru clienții care își schimbă contractele de electricitate

Potrivit unui comunicat ANRE, consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o ofertă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor până la 30 iunie 2021.

ADVERTISEMENT

Se încadrează în această categorie aproximativ 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului trecut. De la 1 ianuarie, aceștia trec în mod automat în piața de serviciu universal, având posibilitatea de a-și alege furnizorul până la data de 30 iunie 2021.

În aceste condiții, cei patru mari furnizorii de ultimă instanță, adică Electrica, Enel, E.ON și CEZ, sunt obligați să trimită consumatorilor lunar, până la finalul anului, oferta lor cea mai bună de energie.

ADVERTISEMENT

În același timp, exista posibilitatea ca până la finalul celui de-al doilea trimestru să aplice o reducere egală cu diferența dintre prețul serviciului universal (mai mare) și oferta concurențială (mai mic).

Astfel, conform ANRE: ”Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la cel puțin 30 iunie 2021, egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 și prețul din oferta concurențială prevăzută”, se arată în noul ordin al instituției.

ADVERTISEMENT

Număr mic de români care și-au schimbat contractele

În același comunicat, ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienți casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului trecut, foarte puțini au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori.

Acest nou ordin al ANRE vine după ce ministrul energiei, Virgil Popescu, a criticat varianta inițială, de prelungire a termenului până la 31 martie, afirmând că este nerealist.

ADVERTISEMENT