News

Anunț important pentru românii care stau la bloc. Cine nu depune această cerere la timp, nu primește toți banii

Românii care stau la bloc și nu au depus cererile pentru ajutorul pentru încălzire mai au o șansă. Ce pot face pentru a obține sprijinul de la stat
15.11.2023 | 19:54
Anunt important pentru romanii care stau la bloc Cine nu depune aceasta cerere la timp nu primeste toti banii
Românii eligibili pentru ajutorul pentru încălzire mai au o șansă Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Acest sprijin este acordat persoanelor aflate în situații vulnerabile pentru sezonul rece, între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024. Cererile ar fi trebuit depuse până în data de 15 octombrie.

Anunț important pentru românii care stau la bloc

Toruși, cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, mai au o șansă. De precizat este faptul că, cererile depuse după 15 octombrie nu dau dreptul la suma maximă aferentă ajutorului pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform legii, pentru a beneficia de ajutor pentru încălzire, consumatorii aflați în situații vulnerabile pot depune o cerere însoțită de o declarație personală care detaliază componența familiei, veniturile acesteia și modul de încălzire folosit.

Documentele pot fi depuse, individual sau prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari la primăria localității în care se află locuința, de obicei până la data de 15 octombrie a fiecărui an, precizează DCBusiness.

ADVERTISEMENT

Răspunsul la solicitări este emis de către primar, o singură dată pentru întreaga perioadă de acordare a sprijinului. Decizia este comunicată beneficiarilor până la data de 15 noiembrie.

Schimbări în program

Totuși, persoanele eligibile care nu s-au în cadrat în termenul inițial de depunere a cererilor au mai primit o șansă.  Cei care îndeplinesc criteriile pe parcursul sezonului rece, pot beneficia de o sumă mai mică, în funcție de perioada pentru care se acordă.

ADVERTISEMENT

Dacă depun până la data de 20 a unei luni din sezonul de încălzire, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna respectivă. Pentru cei care depun documentele după data de 20, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna următoare.

Excepție fac beneficiarii de ajutor social ai căror drepturi sunt stabilite începând cu acea lună care primesc ajutorul începând cu luna depunerii cererii, indiferent de data acesteia.

ADVERTISEMENT

Conform Legii Legii 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, acest ajutor poate fi solicitat de către familiile cu venituri nete lunare sub 1.386 de lei per membru sau de către persoanele singure cu venituri lunare de până la 2.053 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: