News

Porc de Crăciun pe voucher. Cine ar putea beneficia de acest ajutor

O inițiativă legislativă își propune modificarea Legii porcului. Un voucher de 1.000 de lei va fi acordat unei categorii de beneficiari
14.11.2023 | 12:46
Porc de Craciun pe voucher Cine ar putea beneficia de acest ajutor
Anumiți români ar putea primi vouchere pentru porcul de Crăciun Sursa foto: Inquam Photos / Ghita Porumb
ADVERTISEMENT

Porc de Crăciun pe voucher. Proiectul de act normativ își propune să soluționeze astfel problema micilor fermieri nevoiți să renunțe la porci din cauza restricțiilor impuse de focarele de pestă porcină.

Cine ar putea beneficia de voucherul pentru porcul de Crăciun

Conform inițiativei legislative, voucherele vor fi emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Proiectul de act normativ a fost inițiat de către deputatul Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul a explicat că proiectul său vine în sprijinul Legii porcului. Astfel, persoanele înscrise în Registrul Agricol drept mici crescători de porci, care vor să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în apropierea unor ferme comerciale de creștere a porcilor (pe o rază de 10 kilometri) pot primi timp de 5 ani câte un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro.

”Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc”, declara în februarie Emil Dumitru pentru Agrointeligența.

ADVERTISEMENT

Porcii din gospodării pot fi valorificați

Pe de altă parte, tot pentru a sprijini micii crescători de porci în perioada sărbătorilor de iarnă, Ministerul Agriculturii și ANSVSA au luat decizia ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorificați de către persoanele fizice.

”În această dimineață (luni n.r.) am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorificați de către persoanele fizice”, a declarat Florin Barbu, ministrul agriculturii, citat de România TV.net.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Ministerul Agriculturii va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA. Florin Barbu nu a făcut nicio referire la inițiativa legislativă privind voucherele în declarația sa de luni.

Ministrul Florin Barbu a postat un mesaj dur pe pagina personală de Facebook, acuzând folosirea subiectului pestei porcine în scop politic și susținând modificarea Ordinului ANSVSA.

ADVERTISEMENT

”Gospodăriile românilor și hrana populației nu sunt subiecte politice! Ministerul Agriculturii are soluții și oferă sprijin pentru toți fermierii, mici și mari, asociați în cooperative și gospodari simpli care duc tradițiile mai departe!

Am spus acest lucru din prima zi a mandatului meu și o să o repet până când vor înțelege toți politrucii și așa-zișii formatori de opinie din social-media, care nu fac altceva decât să dezinformeze și să creeze disensiuni între fermieri”, a scris Florin Barbu pe Facebook

ADVERTISEMENT