News

Anunț important pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu cei care nu au cerut rezidența

Cetățenii statelor UE vor primi notificări ca să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident în Marea Britanie pentru a nu-și pierde drepturile.
23.06.2021 | 12:29
Anunt important pentru romanii din Marea Britanie Ce se intampla cu cei care nu au cerut rezidenta
Anunț important pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu cei care nu au cerut rezidența Foto: hepta, The Guardian, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zeci de mii de cetățeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie vor primi o notificare formală de 28 de zile dacă nu au solicitat statutul de rezident după Brexit pănă la expirarea termenului pe data de 30 iunie, a avertizat guvernul de la Londra.

Anunț important pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu cei care nu au cerut rezidența

Notificările îi vor avertiza să depună cererea sau riscă să suporte consecințele care includ pierderea drepturilor lor la asistență medicală și angajare.

ADVERTISEMENT

Cu o săptămână înainte de termenul limită de miercuri, 30 iunie, pentru schema de soluționare a UE, Ministerul de Interne (Home Office) își intensifică eforturile pentru a ajunge la cei care nu știu despre schimbarea regulilor, inclusiv grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și copiii îngrijiți.

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a declarat că a exclus prelungirea termenului, în ciuda creșterii uriașe a numărului cererilor, care se ridică acum la 10.000 – 12.000 pe zi. „Mai simplu spus, extinderea termenului nu este soluția pentru a ajunge la acei oameni care nu au depus încă cererea și am fi doar într-o poziție mai jos în linie în care ni se va cere să prelungim din nou, creând mai multe incertitudini”, a spus el potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, el a precizat că cetățenii UE care nu au depus cererea până la termenul limită nu-și vor pierde beneficiile sociale de la 1 iulie și a promis că Ministerul de Interne va fi flexibil și îngăduitor.

Ministerul de Interne a primit 5,6 milioane de cereri pentru statutul de rezident de la cetățenii UE, inclusiv unele repetări. Oficialii au dezvăluit că au un număr de 400.000 de restanțe, a căror procesare ar putea dura până la sfârșitul verii.

ADVERTISEMENT

A primit 1,5 milioane apeluri la liniile de asistență și 500 000 de cereri de ajutor printr-un formular de contact online – o indicație a amplorii fără precedent a exercițiului și a provocărilor cu care se confruntă mulți.

Țările ai căror cetățeni au făcut cel mai mare număr de cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).

ADVERTISEMENT

Pentru a-i ajuta pe cei care nu vor primi o soluție la cererea lor timp de luni de zile, guvernul va elibera un „certificat de solicitant” pe care se pot „baza ca dovadă pentru a-și accesa dreptul la muncă sau închiriere”, a spus Foster.

Poate fi folosit și pentru a accesa serviciile Sistemului Național de Sănătate (NHS). „Oamenii nu își vor pierde beneficiile săptămâna viitoare”, le-a spus Foster membrilor unui comitet al Camerei Lorzilor.

Într-un briefing adresat jurnaliștilor marți, Ministerul de Interne a declarat că va colabora cu fiecare persoană pentru a afla motivele pentru care nu au depus solicitarea, decât să-i deporteze.

„Vom seta asistența disponibilă și vom înștiința oamenii pentru a face cerere, dar recunoaștem că pot exista unele persoane care, după cele 28 de zile, încă nu au reușit să facă o cerere și apoi cred că am vrea să lucrăm cu ei pentru a înțelege de ce este cazul și apoi să-i sprijinim din nou pentru a depune cererea , a spus un oficial.

Cu toate acestea, nu se așteaptă ca abordarea flexibilă să fie permanentă și, în conformitate cu normele privind imigrația, cetățenii UE care depun cereri tardive vor trebui să ofere „motive rezonabile” pentru a nu aplica.

Printre cei care urmează să primească o notificare de 28 de zile se numără cetățenii UE incapabili să-și demonstreze dreptul la muncă, care ar putea fi identificați de către echipele de control al imigrației care efectuează verificări asupra angajatorilor.

Ministerul de Interne a declarat că NHS va continua să fie disponibil pentru cei care au certificat de solicitant și că „tratamentul urgent” nu va fi refuzat niciodată.

Acesta a avertizat că angajatorii sau proprietarii nu trebuie să facă controale retrospective asupra lucrătorilor lor, iar cei care resping viitorii lucrători sau chiriași pe motiv că nu li s-a acordat încă statutul oficial post-Brexit pot fi trimiși în judecată din motive de discriminare.

Noile reguli au fost introduse ca urmare a ieșirii Regatului Unit din UE și sunt concepute pentru a-i proteja pe cei care locuiesc deja în Regatul Unit și cetățenii britanici stabiliți deja în UE când Brexit a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an.

Ministerul de Interne a declarat că este îngrijorat de faptul că cetățenii britanici se confruntă cu probleme legate de drepturile de rezidență reciprocă în unele țări ale UE, inclusiv Bulgaria, Italia și Portugalia și a ridicat acest lucru împreună cu ambasadorul UE marți.

O parte din politica guvernului este condusă de angajamentul Brexit de a „prelua controlul” frontierelor și de a reduce imigrația.

Oficialii serviciilor de imigrație vor începe să transmită cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie un avertisment de 28 de zile pentru a solicita rezidența, anunță guvernul de la Londra.

Reguli modificate

Maike Bohn, cofondator al grupului de campanii cetățenești europene the3million, a declarat: “Este bine că oamenii pot depune cereri târziu, dar esența este că sunt ilegali, deoarece nu au depus o cerere. Cei eligibili și care nu aplică la timp devin ilegali și riscă să piardă munca, locuința, accesul la asistență medicală gratuită și multe altele”, relatează BBC.

Foster a precizat că beneficiarilor de ajutoare de stat nu li se vor opri plățile dacă nu li s-a acordat statutul de rezident. Dar a subliniat că nimeni nu poate solicita pentru prima oară ajutoare de stat, un loc de muncă sau o chirie în Anglia fără statutul de rezident.

El a mai spus că Ministerul de Interne „a schimbat liniile directoare” pentru oficialii de frontieră după rapoarte conform cărora unii cetățeni ai UE au fost reținuți pentru perioade lungi de timp la graniță luna trecută.

Vorbind marți comisiei pentru afaceri europene a Camerei Lorzilor, el a spus: „Vreau să permit cât mai multor oameni accesul înainte de 30 [iunie] posibil”.

SEE este alcătuit din cele 27 de state ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Ce este statutul de rezident?

Cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie au termen până la 30 iunie pentru a solicita să rămână în Marea Britanie.

  • Statutul de rezident este oferit oricui poate dovedi că s-a aflat în Regatul Unit în mod continuu timp de cinci ani sau mai mult înainte de 31 decembrie 2020. Începând cu 31 mai, acesta a fost acordat unui număr de 2,75 milioane de persoane.
  • Statutul de pre-rezident este oferit oricărei persoane care a fost în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani până la sfârșitul anului 2020. Începând cu 31 mai, acesta a fost acordat la 2,28 milioane de persoane. Aceștia pot solicita statutul de rezident în viitor, dar nu există nicio garanție că îl vor obține.
ADVERTISEMENT