Vârsta de pensionare în România va crește treptat în următorii ani. Ministrul muncii din cabinetul Ciucă, Marius Budăi, a anunțat acest lucru, luni, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles.
În debutul acestei săptămâni, ministrul muncii, Marius Budăi, a venit cu anunțuri extrem de importante pentru pensionari, după discuţiile de la Bruxelles. Oficialul social-democrat a vorbit despre “creşterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani“.
”Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii.
Cetățenii vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi, luni, 22 mai.
Același ministru Budăi a mai spus că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut și în sistemul public actual.
Astfel, spune oficialul Guvernului, ”la finalul acestei perioade să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă. (…) nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă”.
În România, conform legislației în vigoare, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei. Sunt însă o serie de categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici.
Vorbind despre pensiile aflate în plată, Marius Budăi a spus că acestea ”nu vor scădea, nu au cum să scadă”. Pe de altă parte, el a adăugat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta partea de contributivitate. ”Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a punctat ministrul.
În aceeași ieșire publică, Budăi a mai precizat că nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate unei anumite categorii. Sunt cazurile unor posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.
Oficialul social-democrat a notat că trecerea la noul sistem va fi treptată. ”Ideea principală, echitatea între toți, să se păstreze”, spune Budăi. În final, ministrul nu a precizat de când se vor aplica aceste modificări. În primă fază trebuie să fie făcute amendamentele la ”Reforma pensiilor”.