100 ani de Romania

Asesoft Ploieşti, câştigătoarea FIBA EuroCup Challenge în 2005! Singurul trofeu continental pentru baschetul din România

11.09.2018 | 22:00
Asesoft Ploiesti castigatoarea FIBA EuroCup Challenge in 2005 Singurul trofeu continental pentru baschetul din Romania
Asesoft Ploieşti, câştigătoarea FIBA EuroCup Challenge în 2005
ADVERTISEMENT

În 2005, Asesoft Ploieşti reuşea să câştige FIBA EuroCup Challenge şi devenea primul club de baschet din România care cucerea un trofeu continental. Victoria ploieştenilor a venit în al treilea an de existenţă pentru competiţia europeană, însă într-un moment greu pentru echipa antrenată pe atunci de Mladen Jojic.

Pe 21 ianuarie 2005, baschetul românesc îşi punea hainele cernite, după ce Antonio Alexe deceda în urma unui accident rutier petrecut la intrarea în Sinaia. În acel moment, baschetbalistul de 35 de ani era unul dintre cei mai importanţi jucători ai echipei Asesoft Ploieşti.

ADVERTISEMENT

Asesoft Ploieşti, câştigătoarea FIBA EuroCup Challenge în 2005

Aventura lui Asesoft Ploieşti în sezonul 2004-05 din FIBA EuroCup Challenge a început cu meciurile din Grupa C a Conferinţei de Sud. După patru partide, prahovenii au ocupat primul loc, cu şapte puncte, la egalitate cu turcii de la Banvit. În play-off-ul Conferinţei de Sud, ploieştenii au fost la un pas să fie eliminaţi de Spartak Euroins (Bulgaria), după ce au pierdut manşa tur, scor 81-98. Returul, jucat la Ploieşti, a adus calificarea în semifinale, după o victorie convingătoare, la 30 de puncte diferenţă, scor 82-52.

Semifinalele şi finala play-off-ului s-au jucat la Ploieşti, iar Asesoft a trecut de Pizza Express Apollon (Cipru), scor 71-65, dar a fost învinsă de Banvit, scor 68-71. Cu toate acestea, prahovenii au obţinut calificarea în play-off-ul Pan-European. În sferturile de finală, elevii lui Mladen Jojic au trecut de Boncourt (Elveţia), scor general 153-147, şi au obţinut calificarea în Final Four-ul FIBA EuroCup Challenge. Ploieştenii au primit dreptul de a organiza ultimele meciuri ale competiţiei, astfel că tot oraşul a început să spere într-o victorie istorică.

ADVERTISEMENT

Trofeul a fost cucerit în ultimele secunde

În semifinale, Asesoft Ploieşti a învins-o pe Banvit, scor 83-69, după o prestaţie de excepţie a lui Paul Helcioiu, ales omul meciului, cu 24 de puncte, 4 recuperări și o pasă decisivă. În finală, prahovenii erau aşteptaţi de Lokomotiv Rostov (Rusia).

Ultimul act al competiţiei a fost unul de infarct. Cu trei minute înainte de final, ruşii conduceau, scor 74-70, şi părea că trofeul le va reveni. Marko Pekovic a readus-o pe Asesoft în joc după ce a marcat un coș de la trei puncte. Până în ultimele zece minute, niciuna dintre formaţii nu a mai reuşit să puncteze şi părea că Lokomotiv Rostov va pune mâna pe trofeu. Cu şase secunde înainte de final, Vladimir Kuzmanovic a marcat două libere şi a stabilit scorul final, 75-74, iar Asesoft Ploieşti scria istorie pentru România.

ADVERTISEMENT

Lotul lui Asesoft Ploieşti pentru sezonul 2004-05

Marko Pekovic, Paul Helcioiu, Levente Szijarto, Constantin Palii, Ivan Krasic, Cătălin Burlacu, Vladimir Kuzmanovic, Rareș Apostol, Nikola Bulatovic, Marko Rakocevic, Nicolae Toader și Predrag Materic, antrenor principal: Mladen Jojic.

Asesoft Ploieşti, câştigătoarea FIBA EuroCup Challenge în 2005
Asesoft Ploieşti, câştigătoarea FIBA EuroCup Challenge în 2005