News

AUR vrea să ceară controlul averii președintelui. “Klaus Iohannis nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale”

AUR anunță că va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis.
16.10.2021 | 22:31
AUR vrea sa ceara controlul averii presedintelui Klaus Iohannis nu a explicat niciodata public modul de provenienta al averii sale
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de deputatul Alianței pentru Unirea României Dan Tănasă într-o postare pe o rețea de socializare.

AUR vrea să ceară controlul averii președintelui

Formațiunea politică consideră că președintele nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale.

ADVERTISEMENT

“AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii Președintelui Klaus Iohannis.

În urmă cu aproape șase ani, opinia publică era șocată de informația potrivit căreia Președintele României, Klaus Iohannis, pierduse definitiv în instanță una dintre casele pe care le avea în proprietate.

În 2015, familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Braşov, un proces privind un imobil din centrul Sibiului.

ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Klaus Iohannis nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale, în ciuda acestei sentințe definitive care ridică mari semne de întrebare”, a scris Dan Tănasă.

ADVERTISEMENT

Deputatul susține că românii nu sunt mulțumiți de faptul că președintele nu a explicat clar cum anume a dobândit cele șase case dintr-un salariu de profesor, ulterior de primar.

“Baza legală a inițiativei AUR este dată de art. 25 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea și controlul averii demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și de control și a funcționarilor publici, care prevede că ‘Averea Președintelui României va putea fi cercetată numai după încetarea exercitării mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea sa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptată cu votul majorității deputaților și senatorilor. În acest ultim caz, Președintele României poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută’.

ADVERTISEMENT

AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis”, a scris Dan Tănasă, deputat AUR.

Întrebat în anul 2014 cum a reușit să își cumpere cele șase case din salariul de profesor, dar și ce le-a lipsit profesorilor din România pentru a ajunge în aceeași poziție, răspunsul președintelui a fost: “Ghinion”.

ADVERTISEMENT