News

Avertisment al Poliției Române în legătură cu un nou tip de fraudă. Ce aplicații nu trebuie să instalați

Vine un avertisment de ultim moment al Poliției Române în legătură cu un nou tip de fraudă. Aplicațiile pe care nu trebuie să le instalați pe dispozitive.
05.01.2024 | 14:45
Avertisment al Politiei Romane in legatura cu un nou tip de frauda Ce aplicatii nu trebuie sa instalati
Alertă pentru români din partea Poliției Române: un nou tip de fraudă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Infractorii online au pus la cale un nou tip de fraudă. În acest sens, vine un avertisment sever al Poliției Române. Ce aplicații nu trebuie să instalați pe telefoane, computere sau tablete.

Alertă pentru români din partea Poliției Române: un nou tip de fraudă

La finalul anului 2023, specialiștii din domeniul virtual avertizau asupra faptului că infractorii au pus la cale o nouă schemă de fraudă online. Pentru a-i păcăli pe oamenii de bună credință, hackerii se foloseau de numele unei bănci.

ADVERTISEMENT

În doar câteva zile scurse din 2024, în online a apărut deja o nouă fraudă pusă la cale de ”pirații” internetului. Într-un comunicat emis vineri, Poliția Română atrage atenţia asupra unor noi modalităţi de înşelăciune. Oamenilor le sunt propuse oportunităţi de investiţii extrem de profitabile. Ei bine, în realitate, ele nu există.

IGPR a fost deja sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii. O serie de indivizii sau entități necunoscute promit investitorilor potenţiali oportunităţi de investiţii extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înşelătoare.

ADVERTISEMENT

”Din sesizările primite de Poliţia Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare postări ce conţin reclame cu privire la servicii de investiţii financiare.

Pentru a crea credibilitate, aceştia fie folosesc denumirea unor companii româneşti cunoscute, fie creează conţinut media fictiv – videofilmări ale unor personalităţi cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase. Persoanele interesate sunt apoi redirecţionate către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact.

ADVERTISEMENT

În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât româneşti, cât şi din Marea Britanie”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Avertisment al Poliției: ”Nu instalați aplicaţii tip remote pe computer, tabletă sau telefon”

Polițiștii explică faptul că, după discuţii repetate, hackerii reuşesc să convingă victimele să ”investească” iniţial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiţii online, special create în acest scop.

ADVERTISEMENT

Infractorii le promit oamenilor că le acordă suport tehnic apoi îi conving să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.), aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă).

Odată instalate aceste aplicații, ele oferă infractorilor control total al acelor dispozitive, precizează poliţiştii. Tocmai de aceea, spune Poliția Română, ”nu instalați astfel de programe pe computer, tabletă sau telefon!”

De îndată ce vă controlează dispozitivele, autorii au acces şi la aplicaţiile bancare şi transferă banii sau îi convertesc în criptomonedă. Poliţiştii mai spun că, în condiţiile în care victimele nu au fonduri disponibile, autorii fac credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase apoi.

ADVERTISEMENT