News

Totul despre avizul epidemiologic: e nevoie sau nu de adeverința medicală la începutul anului școlar?

În fiecare an, la începerea școlii, părinții nu știu dacă e nevoie să ceară medicului de familie o adeverință medicală un aviz epidemiologic care să permită copilului să intre în colectivitate.
26.08.2022 | 09:03
Totul despre avizul epidemiologic e nevoie sau nu de adeverinta medicala la inceputul anului scolar
Este sau nu necesar avizul epidemiologic la întoarcerea din vacanță? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

De fiecare dată când începe un nou an școlar, părinții se găsesc în aceeași situație de nedumerire. Astfel, aceștia nu știu exact în ce momente este cerut acest aviz epidemiologic pentru elevi.

E, de fapt, nevoie de aviz epidemiologic la începerea școlii?

Așadar, părinții nu ar trebui să stea la cozi interminabile la ușile medicilor de familie la începutul anului școlar, ci doar atunci când își înscriu copilul la grădiniță sau la școală, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Părinții trebuie să țină minte, în consecință, că acest aviz epidemiologic de intrare în colectivitate trebuie adus la școală doar în momentul înscrierii în clasa pregătitoare, nu și după revenirea din vacanțe. Ca și excepție, e nevoie de aviz atunci când un elev se transferă la o altă unitate de învățământ.

Explicațiile lui Iulian Cristache, președinte EDUPAR, despre această adeverință medicală

Iulian Cristache, președinte al Federației Naționale a Părinților EDUPART, a încercat să lămurească situația.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere sesizările primite din partea mai multor părinți, înainte de începutul acestui an școlar, și constatând o lipsă de cunoaștere sau de respectare a dispoziții legale, atât din partea unor profesori/directori, cât și din partea unor părinți, Federația Națională a Părinților – EDUPART reamintește următoarele:

Avizul epidemiologic se solicită doar la intrarea în colectivitate (prima înscriere într-o unitate de învățământ). Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, stabilește în Anexa 16 documentele medicale necesare la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ și precizează, în mod expres, faptul că: „La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”.

ADVERTISEMENT

Utilizarea auxiliarelor didactice (caiete de lucru, culegeri etc), în cadrul procesului educativ la clasă, se poate face DOAR cu aprobarea părinților, prin achiziționarea voluntară, fie în mod individual, fie în mod colectiv prin intermediul asociațiilor de părinți, acolo unde există”, a transmis Cristache.

De asemenea, Cristache le-a reamintit părinților că legea interzice în viitor celebrul fond al clasei, sau orice strângere de bani pentru cadouri sau alte utilități.

ADVERTISEMENT

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) stipulează în mod clar faptul că:

Art. 170, alin. (3) „Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”, a transmis președintele EDUPART.

În ce condiții e nevoie de aviz epidemiologic la școală

Potrivit legii, avizul epidemiologic va fi solicitat în următoarele situații:

  • Când copilul este înscris la grădiniță.
  • Când copilul este înscris la clasa pregătitoare, însă aici există unele precizări. Dacă elevul vine de la o grădiniță unde exista cabinet medical școlar, e nevoie de fișa medicală de la grădiniță și adeverința medicală, ambele fiind eliberate de medicul școlar al grădiniței.

Dacă grădinița respectivă nu avea cabinet medical școlar, e nevoie de o adeverință medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului). Aceasta va fi eliberată de medicul de familie.

Cum arată avizul epidemiologic eliberat elevilor

Mai jos găsești un model pentru avizul epidemiologic ce trebuie să fie eliberat elevilor pentru (re)intrarea în colectivitate:

aviz epidemiologic adeverinta medicala reintrare colectivitate
Cum arată avizul epidemiologic necesar elevilor. Sursa foto: Facebook.

De asemenea, e nevoie de adeverință la înscrierea în clasa a IX-a, cu aceleași mențiuni ca și la înscrierea în clasa pregătitoare.

În momentul în care un elev va fi transferat între unități de învățământ diferite, se aplică aceleași reguli. Dacă școala avea cabinet medical e nevoie de fișă eliberată de medicul școlar, în caz contrar e nevoie de avizul medicului de familie, împreună cu dovada de vaccinare a copilului.

Important de reținut de către părinți, la revenirea din vacanță nu se solicită preșcolarilor și elevilor o astfel de adeverință medicală, conform legii în vigoare.

În anexa nr. 16 a listei de documente medicale necesare înscrierii/transferului în unitățile de învățământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 bis/30.VIII.2021, e specificat clar că ”la revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic”.

ADVERTISEMENT
Tags: