Sport

Azi se împlinesc 10 ani de la dispariţia lui Marian “Păsărilă” Cozma! Reportaj dureros de la locul crimei! Foto

07.02.2019 | 22:06
Azi se implinesc 10 ani de la disparitia lui Marian Pasarila Cozma Reportaj dureros de la locul crimei Foto

Pe 8 februarie 2019 se împlinesc 10 ani de la dispariţia lui Marian Cozma. Un deceniu de durere, întrebări fără răspunsuri şi lacrimi pentru familia fostului handbalist român. Clubul “Patriota” nu mai există, însă oamenii din Veszprem îşi aduc aminte de “Păsărilă” şi de incursiunile din teren de parcă era ieri.

FANATIK a fost la locul tragediei, unde Marian Cozma şi-a pierdut viaţa la doar 26 de ani. “Patriota” s-a desfiinţat la un an de la tristul eveniment, iar în locul clubului a apărut un altul, “Fashion”, care nu a avut succes şi s-a închis la scurt timp. Aleile care duc spre strada Virag Benedek, locul fatidic, sunt pustii. O plăcuţă pusă în faţa fostului local, aduce aminte de tragedia din urmă cu zece ani. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

10 ani de la dispariţia lui Marian Cozma. Scările părăsite de la locul tragediei

În noapte de 8 februarie, în urmă cu 10 ani, Marian Cozma era răpus de o lovitură de cuţit. Totul s-a petrecut pe scările care făceau legătura între clubul “Patriota” şi barul aflat la nivelul străzii. Treptele, care în urmă cu un deceniu, erau umplute de sângele handbalistului român, sunt neumblate. Nimeni nu a mai coborât de mai bine de nouă ani în subsolul clădirii de pe strada Virag Benedek. Barul aflat la nivelul străzii a rămas la fel ca în urmă cu zece ani. Pentru o perioadă, localnicii au evitat să mai vină în acest local, fiind marcaţi de tragedia care a marcat Veszprem-ul şi întreaga Românie.

10 ani de la dispariţia lui Marian "Păsărilă" Cozma. Plăcuţa din faţa localului unde a fost ucis handbalistul român
10 ani de la dispariţia lui Marian “Păsărilă” Cozma. Plăcuţa din faţa localului unde a fost ucis handbalistul român

Plăcuţa cu numele lui Marian Cozma, din faţa fostului local, le readuce aminte localnicilor de tragedia care a avut loc în urmă cu zece ani. În plus, în faţa sălii din Veszprem, statuia fostului handbalist român este un loc de pelerinaj pentru fanii echipei antrenate de David Davis. Cu toate că a trecut un deceniu, suporterii lui MVM Veszprem îşi readuc aminte de fiecare dată de Marian Cozma. Meci de meci, zi de zi, “Păsărilă” îi veghează, pe ei, suporterii, dar şi pe cei care îmbracă tricoul echipei de handbal.

Ce s-a întâmplat în noaptea de 8 februarie 2009

În vara anului 2006, Marian Cozma s-a transferat de la Dinamo Bucureşti la MVM Veszprem, cea mai bună echipă de handbal masculin din Ungaria. La doi ani de la transferul la formaţia maghiară, “Păsărilă” ridica deasupra capului Cupa Cupelor EHF, iar marile echipe ale Europei erau cu ochii pe el. După ce a participat, alături de echipa naţională a României, la Campionatul Mondial de handbal masculin din Croaţia, Marian Cozma s-a întors în Ungaria, dezamăgit că a jucat prea puţin.

În noapta de 7 spre 8 februarie, Marian Cozma şi colegii lui au fost invitaţi să sărbătorească naşterea copilului lui Georg Ivancsik şi ziua lui Nikola Eklemovic, doi dintre coechipierii lui de la Veszprem. În jurul orei 00:30, handbalistul român a ajuns la club, fiind însoţi de Ivan Pesic şi Zarko Sesum. După aproximativ o oră, un grup de 15 bărbaţi a pătruns în clubul “Patriota”.

Ivan Sztojka, Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth l-au atacat pe Marian Cozma pe ringul de dans, iar handbalistul a încercat să scape de interlopi. Pe scările barului, Sandor Raffael l-a înjunghiat de două ori în inimă pe “Păsărilă”, rănile fiindu-i fatale. Ivan Pesic a fost, la rândul lui, înjunghiat în rinichi şi a trebuit să fie operat de urgenţă, în timp ce Zarko Sesum a fost lovit în faţă.

Criminalii, o parte după gratii, alţii au fost eliberaţi

În iunie 2018, Ivan Sztojka a fost eliberat, pentru bună partare, din închisoare cu patru ani mai deveme, după ce primise o condamnare de 20 de ani. În 2011, judecătorii i-au redus pedeapsa, fiind nevoit să efectueze doar opt ani din sentinţă. “Vă rog să nu menționați numele meu, mă tem să nu am probleme. Sztojka a fost eliberat, dar publicul larg nu a știut, totul a fost ținut secret. Imediat după eliberare, familia a dat petrecere. Și-a luat și un BMW nou. S-a dus la Budapesta, la Siófok, se simte bine”, a declarat un martor pentru presa in Ungaria.

10 ani de la dispariţia lui Marian "Păsărilă" Cozma. Ce fac azi criminalii
10 ani de la dispariţia lui Marian “Păsărilă” Cozma. Ce fac azi criminalii

Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, însă judecătorii le-au redus pedeapsa, în 2011, la 18 ani. Alţi complici, care au primit sentinţe cu executare, au fost eliberaţi între timp, printre aceştia numărându-se Csaba Bihari, Gergely Peterne și Antalik Leszlo.

Petre Cozma: “Îmi vine să mă duc peste ei cu lopata”

În octombrie 2018, Petre Cozma a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK în care a povestit ce simte la aproape zece ani de când Marian Cozma a fost omorât în Veszprem. “Îmi vine să mă duc peste ei cu lopata! Cu lopata aș da! Dacă ne-am întâlni față în față un minut ar fi mult… Eu vă spun ceva din viața de toate zilele că sunteți și dumneavoastră bărbați: bă, ne luăm la bătaie, îmi dai un pumn, dau și eu, cade unu’, moare, eu am curaj să vin la familie, dom’le, asta este, așa și așa… dar să vină atâția, cu briceag, cu șiș, și întreabă unu’ „Do ogalo?”, „ogalo” în țigănește înseamnă pistol. Păi tu îmi spui mie, șeful poliției maghiare, „omul nepotrivit la locul nepotrivit”?!”

“Păi, bă animalule, noi știm țigănește, că ne-am născut în țigănie, țigănește se vorbește oriunde, da, a întrebat unde e pistolul… Erau chitiți pe el… Dacă au făcut cercul, vă arăt reconstituirea, au făcut cercul acolo în jurul lui Marian, au început să-l ia la coate, ăsta s-a întors și atunci au lovit, păi băiatul meu a mai fost tăiat de două ori pe rinichi, în spate, jos a început și sus l-au așteptat ăialalții… Vă dau cuvântul meu de onoare, dacă eram eu acolo, nu îmi omorau copilul sau ne omorau pe amândoi… dar mureau și de la ei doi, trei!”, a declarat Petre Cozma pentru FANATIK.