News

Bacalaureat 2020. Aşa îţi afli rezultatele la probele orale. Cum se calculează calificativele

29.05.2020 | 19:25
Bacalaureat 2020 Asa iti afli rezultatele la probele orale Cum se calculeaza calificativele
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a emis metodologia de echivalare și recunoaștere a nivelurilor de competență la probele lingvistice și digitale de la Bacalaureat.

Bacalaureat 2020. Cum îţi afli rezultatele la probele orale

Ministerul anunță că, începând cu Bacalaureatul din acest an, comisiile de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice şi digitale din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaților conform metodologiei aprobate prin ordin de ministrul Monica Anisie, în perioada 11-17 iunie.

ADVERTISEMENT

Potrivit news.ro, „nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina Limba şi literatura română/Limba şi literatura maternă”.

Așadar, candidații vor primi următoarele niveluri de competență lingvistică în funcție de ehivalarea rezultatelor obținute:

ADVERTISEMENT
  • utilizator mediu:pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99.
  • utilizator avansat:pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49.
  • utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională, în cadrul probei C, se va stabili prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei.

ADVERTISEMENT

Media aritmetică se va calcula pe baza mediilor anuale la limba modernă din anii de liceu în care candidatul a studiat disciplina respectivă.

Nivelul de competență se va identifica astfel:

  • calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99.
  • calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99.
  • calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49.
  • calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.
ADVERTISEMENT

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se va stabili calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei artitmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Grila de acordare a nivelului de competență digitală e următorul:

  • utilizator începător: pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99.
  • utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99.
  • utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49.
  • utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

Candidații care nu au studiat Tehnologia informației și a comunicațiilor vor putea susține proba de evaluare a competenței digitale, proba D, în baza Procedurii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea şi desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (proba D).

Candidații care dețin dovada că au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot să opteze pentru echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba C, cea de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată în liceu. Același lucru este valabil și pentru proba D.

ADVERTISEMENT