News

Baia Mare a pierdut titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Cui îi revine acum titulatura

27.02.2021 | 13:51
Baia Mare a pierdut titlul de Capitala Europeana a Tineretului Cui ii revine acum titulatura
Baia Mare a pierdut pentru a doua oară la rând finala. Sursa foto- hepta.ro
ADVERTISEMENT

Baia Mare a pierdut titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Orașul ar fi putut să aibă această titulatură în 2023, dar juriul a decis altceva. Aceștia au mers pe mâna orașului Lublin. Este pentru a doua oară consecutiv când Baia Mare pierde acest titlu în finală. 

Plasat în mijlocul cursului râului Săsar, într-o arie a unei depresiuni la înălțimea medie de 194 metri deasupra nivelului mării, orașul Baia Mare permite accesul către niște rute montane precum Ignișul, Mogoșa, Gutâi și Creasta Cocoșului.

ADVERTISEMENT

Pe lângă importanța lor minieră, unele locuri precum, Izvoare și Mogoșa sunt cunoscute pentru potențialul lor turistic, atât vara cât și iarna.

Baia Mare a pierdut titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2023

În Baia Mare există o bibliotecă cu mai multe filiale, șase muzee, un planetariu si observator astronomic, două teatre, două Case de cultură, o Casa a Tineretului, o Școală populară de artă și o universitate populară.

ADVERTISEMENT

În 2016, Baia Mare a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, și s-a calificat în finală alături de Timișoara, care a și câștigat, București și Cluj Napoca.

În anul 2017, Baia Mare a intrat în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România printr-o candidatură concepută de municipiu împreuna cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș.

ADVERTISEMENT

A ajuns în finală și a luptat pentru titlul de Capitală a Tineretului din România 2018-2019 împreună cu orașul Iași și Satu Mare. În data de 11 noiembrie 2017 Baia Mare a câștigat titlul de Capitală a Tineretului din România 2018-2019, urmând să implementeze proiectul în perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019.

Un juriu independent, alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice, au evaluat candidaturile celor trei orașe finaliste.

ADVERTISEMENT

Jurizarea a fost făcută în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

În anul 2019, Baia Mare a intrat în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2022 împreună cu orașele Kazan (Rusia), Poznań (Polonia), Tirana (Albania) și Varaždin (Croația). În prima etapă Baia Mare a concurat împreună cu orașele Bilbao (Spania), Gdynia (Polonia), Kazan (Rusia), Leiden (Olanda), Lviv (Ucraina), Poznań (Polonia), Ribeira Grande (Portugalia), Tirana (Albania), Ulyanovsk (Rusia), Varaždin (Croația) și Veszprém (Ungaria). Câștigătorul a fost anunțat în noiembrie 2019, acesta fiind orașul Tirana (Albania).

ADVERTISEMENT