News

Baie de sânge în Myanmar! Lucrurile au scăpat de sub control, protestatarii cer sprijin internațional

01.03.2021 | 19:13
Baie de sange in Myanmar Lucrurile au scapat de sub control protestatarii cer sprijin international
ADVERTISEMENT

Protestatarii s-au întors pe străzile din Myanmar după o zi de duminică în care s-a înregistrat cel mai sângeros bilanț de la lovitura de stat din 1 februarie. Cel puțin 18 persoane au fost ucise și alte peste 30 rănite în cea mai violentă intervenție a forțelor de ordine asupra protestatarilor pașnici.

Protestatarii cer comunității internaționale să ia măsuri reale pentru a trage la răspundere armata Myanmar spunând că declarațiile de condamnare nu sunt suficiente.

ADVERTISEMENT

Liderul civil demis, Aung San Suu Kyi, se confruntă cu o altă acuzație, cea de a treia care i-a fost adusă șa cunoștință într-o ședință de judecată desfășurată prin videoconferință.

Protestele continuă în Myanmar

Protestatarii, nemulțumiți de preluarea puterii de către armată printr-o lovitură de stat la începutul lunii februarie, s-au întors pe străzile din Myanmar sfidând forțele de ordine, după ziua cu cel mai sângeros bilanț de la începutul protestelor.

ADVERTISEMENT

Protestatarii au reconstruit baricadele și au înfruntat pașnic forțele de securitate după violențele de duminică. Myanmar Now, un mijloc media local, a raportat că forțele de securitate au folosit luni grenade paralizante și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii în două orașe.

Thinzar Shunlei Yi, activistă pentru drepturile omului, a declarat că represiunea violentă nu va descuraja protestatarii. “Vărsarea de sânge a făcut rezistența mai puternică, hotărâtă și unită mai mult ca oricând. Deci este cu adevărat contraproductivă”, a spus ea, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Forțele de securitate au deschis duminică focul asupra protestatarilor pro-democrație, folosind gaze lacrimogene, grenade luminoase și grenade paralizante în mai multe localități din Myanmar.

Cel puțin 18 persoane au murit și mai mult de 30 au fost rănite, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Grupurile de activiști susțin că numărul de morți și răniți este mai mare.

ADVERTISEMENT

Imaginile din toată țara au arătat duminică cadavre care zăceau în bălți de sânge pe străzi, răniții transportați frenetic în spatele unor scuturi improvizate după care se adăposteau protestatarii.

„Myanmar este ca un câmp de bătălie”, a scris pe Twitter Charles Maung Bo, șeful bisericii catolice din țara predominant budistă.

https://twitter.com/CardinalMaungBo/status/1365912347055824896

El a publicat fotografii cu o călugăriță din statul Kachin, nordul Myanmarului, care a îngenuncheat în fața unei linii de ofițeri de poliție, pledând pentru oprirea violențelor.

https://twitter.com/CardinalMaungBo/status/1366061735602511872

Protestatarii cer ajutorul comunității internaționale

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că „decesele ar fi avut loc ca urmare a muniției de război folosite asupra mulțimii” în mai multe locații, inclusiv în cel mai mare oraș Yangon, în Dawei, Mandalay, sudul Myeik, centrul Bago și Pokokku, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt Ravina Shamdasani.

Declarația a condamnat „escaladarea violenței” și a îndemnat junta militară să „oprească imediat utilizarea forței împotriva protestatarilor pașnici”, spunând că „oamenii din Myanmar au dreptul de a se întruni pașnic și de a cere restabilirea democrației”.

Însă protestatarii, activiștii și mulți alții din țară spun că declarațiile și condamnările nu mai sunt suficiente și au solicitat comunității internaționale să ia măsuri reale pentru a trage la răspundere armata Myanmar.

În același sens, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Myanmar, Tom Andrews, a scris pe Twitter: “Cuvintele de condamnare sunt binevenite, dar insuficiente. Pe măsură ce junta își atacă atacurile brutale împotriva protestatarilor pașnici din Myanmar, lumea trebuie să-și răspundă”.

Duminică seară și luni dimineață, au fost ținute priveghiuri pentru victime, locuitorii aprinzând lumânări în fața caselor și depunând flori la locurile unde au fost uciși oamenii.

Foto: CNN

Grupul activist, Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP), a declarat că, de duminică, a documentat 1.132 de persoane care au fost arestate, acuzate sau condamnate de la lovitura de stat din 1 februarie. Grupul a menționat, însă, că aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate duminică în Myanmar.

Printre cei reținuți în timpul demonstrațiilor s-au numărat cel puțin 85 de profesioniști din domeniul medical și studenți, alături de șapte jurnaliști, potrivit Biroului ONU pentru Drepturile Omului.

Aung San Suu Kyi, al treilea capăt de acuzare

Aung San Suu Kyi, fostul lider civil îndepărtat de la putere a participat la ședința de judecată prin videoconferință. Ea a fost acuzată potrivit codului penal din epoca colonială din Myanmar, care interzicea publicarea informațiilor care pot „provoca frică sau alarmă”, a spus avocatul ei, citat de Reuters.

Suu Kyi, care nu a fost văzută de public sau de avocații ei de când a fost reținută, părea să aibă o stare bună de sănătate, a declarat avocatul Min Min Soe. El a adăugat că Sun Kyi a solicitat în timpul ședinței să-și vadă echipa juridică.

Aceasta este a treia acuzație împotriva lui Suu Kyi, al cărui partid Liga Națională pentru Democrație (NLD) a câștigat cu o majoritate zdrobitoare alegerile din noiembrie 2020. Rezultatele alegerilor au fost pretextul pe care armata l-a folosit pentru preluarea puterii. Ea a fost, de asemenea, acuzată în legătură cu o lege națională în caz de dezastre și cu un act normativ referitor la import și export.

Min Min Soe a declarat că următoarea audiere a lui Suu Kyi va fi pe 15 martie.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane...
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane de euro a tatălui ei » Alături de cine a petrecut Ioana Țiriac
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de...
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de ani de închisoare. Un român, implicat în afacerea macabră
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Cât costă un burger cu carne de crocodil:
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească...
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească Bodrum, suspectul, fostul soț al victimei, prins după 6 luni
Motivul pentru care Angela Similea, Corina Chiriac și Mirabela Dauer nu se suportă....
Motivul pentru care Angela Similea, Corina Chiriac și Mirabela Dauer nu se suportă. Cine le-a stricat prietenia