News

Bani de la Comisia Europeană pentru Autostrada Sibiu-Pitești. Sute de milioane de euro vin în România

03.09.2020 | 15:04
Bani de la Comisia Europeana pentru Autostrada SibiuPitesti Sute de milioane de euro vin in Romania
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană dă bani României pentru Autostrada Sibiu-Pitești, aceasta fiind o investiție care se ridică la suma de 875,5 milioane de euro, potrivit unui comunitcat al Executivului de la Bruxelles. Banii provin din Fondul de Coeziune și sunt destinați lucrărilor de construire a primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Potrivit comunicatului instituției europene, aceasta va fi prima autostradă care va traversa Munţii Carpaţi și va permite, prin urmare, o mai bună legătură în România în contextul coridorului european Rin-Dunăre.

ADVERTISEMENT

Coridorul european va oferi practic o legătură continuă de-a lungul României, pornind de la portul Constanţa şi până la vama Nădlac, din Arad, fiind conectate astfel centrul şi vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi.

Comisia oferă 875,5 milioane de euro pentru Autostradă

”Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă”, potrivit unei declarații a comisarului european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

ADVERTISEMENT

Pe lângă această sumă de peste 870 de milioane de euro, Comisia a mai aprobat și o finanţare de 578,4 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru îmbunătăţirea capacității de răspuns la dezastre a României.

Investiţia respectivă își propune să îmbunătățească răspunsul terestru, aerian şi maritim al României prin achiziţionarea de noi echipamente precum şi prin pregătirea personalului.

ADVERTISEMENT

Prin această investiție se va proteja mai bine populaţia în cazul unor situaţii de urgenţă şi, de asemenea, România va fi sprijinită să respecte obligaţiile internaţionale şi dar și strategia naţională cu privire la schimburile climatice. La acestea se adaugă și o creştere economică cu emisii reduse.

Autostrada va fi împărțită în cinci loturi

Proiectele arată că Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi: Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti. Șoseaua va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. Ea va fi o parte importanta a Coridorului 4 Pan-European.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an au început lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa, potrivit unui contract în valoare de 613 milioane lei. Acesta prevede un termen de proiectare de 12 luni şi unul de execuţie de trei ani. Lotul 1 este construit de compania austriacă Porr Construct, firmă care a realizat şi lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda, între Unirea şi Turda, finalizat în 2018.

Pe de altă partea, conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a precizat că vor fi dați în trafic cei 5,5 kilometri de autostradă care leagă Biharia de Borş pe 4 septembrie. De asemenea, în a doua parte a lunii septembrie se va finaliza şi lotul Iernut – Cheţani şi se va da în trafic cu nodul de la Cheţani. CNAIR a dat asigurări că anul acesta se va inaugura și Lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda.

ADVERTISEMENT