News

Bărbatul ucis de viitură în Arad, erou local. Și-a dat viața pentru a-și salva soția

Bărbatul ucis de viitură în Arad și-a dat viața pentru a-și salva soția din calea apei, iar acum este erou pentru vecini și pentru cei ce l-au cunoscut.
26.06.2023 | 21:50
Barbatul ucis de viitura in Arad erou local Sia dat viata pentru asi salva sotia
Zeci de case inundate în mai multe județe: ploile și furtunile au făcut ravagii în Transilvania și Banat. Sursa foto: Facebook / sibiu100.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Inundațiile din Arad au făcut prăpăd în urmă cu 24 de ore, astfel că vestea morții unui bărbat a venit ca un șoc. Acum, anchetatori au aflat că bărbatul și-a dat viața pentru a-și salva soția, pe care a urcat-o în pod înainte ca viitura să-l ducă. Femeia a fost salvată în cele din urmă de pompieri, care au folosit cupa unui excavator.

Bărbatul ucis de viitură în Arad, erou local

Până acum sute de persoane au fost evacuate din calea apelor și zeci de poduri, care și drumuri au fost distruse sau avariate de ape. Drama a fost la ea acasă în satul arădean Buceava-Soimuș, acolo unde un bărbat a fost luat de viitură chiar sub ochii soției de 67 de ani și ai fiului său.

ADVERTISEMENT

”A salvat-o pe maică-mea şi a zis că se întoarce în bucătărie după ceva şi l-a luat cu tot cu bucătărie. Acum încerc s-o salvez pe maică-mea. A sunat un vecin că era în pod la casă şi i-am zis să meargă să o coboare”, povestește, îndurerat, fiul victimei. La rândul său, soția sa își aduce aminte șocată cum bărbatul și-a dat viața pentru a o salva.

”Acum mi-a murit şi bărbatul. M-a suit pe mine pe scară. A coborât de pe scară şi l-a luat”, rememorează femeia. Viitura i-a dus bărbatul nu mai departe de 5 kilometri, până în satul vecin. Pompierii spun că apa a rupt ”efectiv” jumătate din drum, pe care l-a scos din pământ cu tot cu fundație.

ADVERTISEMENT

Practic, jumătate de drum a fost rupt, iar gardul din beton al drumului a fost luat de ape. Mai mult, șuvoaiele au distrus casele oamenilor, iar mașinile parcate au fost duse de ape sute de metri. Totul a fost cauzat de o rupere de nori de aproximativ 50 de minute, care a adus prăpădul în Arad.

”Am vrut să deschid porţile şi m-a luat apa. Noroc că m-am prins de poartă. Mă duceam, cine ştie pe unde mă găseau”, povestește un localnic pentru Observatornews. ”Uitaţi până unde a fost apa. A avut mai bine de un metru. Aici totul e praf, nu se mai poate salva nimic! Oamenii stau cu mobila și electrocasnicele în curte”, povestește un alt bărbat.

ADVERTISEMENT

Probabil acum, mai mult ca niciodată, oamenii din sat sunt uniți și se ajută până vor reuși să treacă de acest prăpăd. ”Aşa ploi n-au fost niciodată! Pagube sunt foarte, foarte mari. 50,60,70 de locuinţe, un drum comunal rupt in totalitatea, nu mai stii care e vale care e râu”, a declarat și primarul din Brazi.

”Toate persoanele, fie că vorbim de judeţul Arad, fie judeţul Hunedoara, să poată să fie ajutate, sprijinite pt refacerea infrastructurii, cheltuieli pt refacerea gospodăriilor”, a completat Mircea Fechet. Localnicii spun că un asemenea dezastru nu au mai văzut de 45 de ani.

ADVERTISEMENT

Situația e la fel de gravă în Covasna, unde râul Alba a ieșit din matcă și a distrus un pod. Martorii spun că mai multe utilaje grele care lucrau la acel pod, aflat în reparații, au fost duse de apă sute de metri. Acum, localnicii trebuie să ocolească 5 kilometri pentru a ajunge pe malul celălalt.

”Aici, în curte, apa era de un metru. Mi s-a rupt gardul şi a intrat aici, pe aci fugea pârâul. N-am dormit deloc de teamă să nu vină iar”, se plânge un alt localnic, de data aceasta din Covasna. La Feldioara, altă localitate afectată de viituri, o tornadă le-a dat mari emoții oamenilor zeci de minute, însă localitatea a fost ocolită în cele din urmă. Din fericire, meteorologii spun că vremea rea va trece în curând.

ADVERTISEMENT
Tags: