News

Bătăile și insultele care l-au făcut celebru pe Vladimir Jirinovski. Extremistul rus a anunțat din decembrie data invaziei în Ucraina. Video

Extremistul rus Vladimir Jirinovski a murit la 75 de ani, însă ideile sale legate de expansiunea Rusiei și discursul său virulent împotriva Ucrainei au fost în timp preluate de liderul de la Kremlin.
07.04.2022 | 14:00
Bataile si insultele care lau facut celebru pe Vladimir Jirinovski Extremistul rus a anuntat din decembrie data invaziei in Ucraina Video
Vladimir Jirinovski a fost unul din principalii exponenți ai ultranaționalismului rusesc/ Sursă foto: European Pressphoto Agency (EPA) - Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Încăierările periodice al căror protagonist a fost și insultele grosolane la adresa adversarilor politici i-au creat lui Vladimir Jirinovski imaginea unui excentric care va rămâne un marginal în politica Rusiei. Însă în timp o parte din ideile sale au devenit politică de stat, fiind impuse de regimul lui Vladimir Putin.

Jirinovski, opozantul de fațadă al lui Putin

Vladimir Jirinovski a fost fiul unui evreu din vestul Ucrainei, Volf Isaakovici Eidelstein, care și-a abandonat fiul și pe mama acestuia în 1949 când a emigrat în Israel. În pofida originilor sale, Jirinovski a fost unul dintre dușmanii declarați ai poporului ucrainean, iar unele accente antisemite din discursurile sale nu au lipsit.

ADVERTISEMENT

În 1991, când URSS încă exista, Jirinovski a fondat primul partid de opoziție, Partidul Liberal-Democrat. În pofida numelui, ideologia sa a fost de la bun început una de extremă-dreapta, în care ultranaționismul rus se combina cu panslavismul și intervenționismul economic. Succesele sale electorale au rămas limitate, PLD rămânând partid de opoziție, însă susținerea față de politica lui Putin l-a scutit de Jirinovski de prigoana pe care au îndurat-o opozanții democrați ai președintelui rus.

Zurbagiul din studiourile TV

Celebritatea internațională a dobândit-o prin încăierile al căror protagonist a fost. În 1995, la o dezbatere televizată cu Boris Nemțov – disident rus care avea să fie asasinat în 2015, i-a aruncat acestuia un pahar cu suc în față, iar în 1995 s-a bătut cu un economist, după încheierea unei emisiuni TV.

ADVERTISEMENT

Camerele TV aveau darul să-l facă să-și iasă din minți cu ușurință, într-o dezbatere cerându-i bodyguardului său să-l ia pe preopinentul său din emisiune și să-l împuște. Cu altă ocazie, i-a ordonat gărzii de corp să violeze o jurnalistă care i-a pus o întrebare incomodă. Bineînțeles că respectivul bodyguard i-a ignorat cererile.

Bătăi în Duma de Stat

La acestea s-au adăugat și diverse încăierări al căror protagonist a fost în Duma de Stat, cu pumni, scuipături și apă aruncată în față.

ADVERTISEMENT

Într-una din aceste bătăi se poate observa cum Jirinovski nu s-a dat în lături nici să păruiască o femeie, membră a Dumei.

De asemenea, și-a scos și adversarii politici din sărite. La o dezbatere dintr-o campanie prezidențială, a numit-o „idioată” și „curvă” pe o contracandidată, Ksenia Sobciak, iar aceasta i-a aruncat în față un pahar cu apă.

ADVERTISEMENT

Jirinovski a șocat și prin declarațiile sale. Într-un discurs susținut în 2003, într-o evidentă stare de ebrietate, a afirmat că SUA este „o prăvălie cu marfă second-hand”, plină cu „m…iști, lab…gii și poponari”. De o deosebită atenție s-a „bucurat” Condoleezza Rice, secretarul de Stat al SUA de atunci, pe care a numit-o „curvă neagră”. În delirul său, a mai spus că savanții ruși pot schimba câmpul gravitațional al planetei, lucru ce ar determina scufundarea Americii, nota Vice.com.

După anexarea peninsulei Crimeea în 2014, Jirinovski a spus că ucrainencele sunt niște nimfomane și a apreciat că Polonia și țările baltice ar trebui bombardate până la distrugerea totală. De altfel, politicianul rus spusese mai demult că țările baltice ar trebui ocupate de Rusia și transformate în depozite pentru deșeurile nucleare. Jirinovski are în palmaresul delirant și o afirmație legată de faptul că Rusia ar trebui să ocupe Alaska, „un loc excelent unde să-i ținem pe ucraineni”.

Omul care a vrut să împuște păsările migratoare

Jirinovski susținea revenirea Rusiei la granițele din vremea Imperiului țarist, la care să se adauge Turcia, Iranul și alte țări astfel încât să devină vecină a Indiei. Cât despre România, rusul afirma că este un stat fondat de țigani italieni, care au furat teritorii ale Rusiei, Bulgariei și Ungariei.

În 2006, când gripa aviară se răspândea cu repeziciune în lume, Jirinovski a propus o soluție simplă a problemei în Rusia: să fie împușcate toate păsările care veneau din sud. „Ciripitul lor trebuie să înceteze. Gata cu migrația lor către nord. Pot să rămână în sud. Trebuie să le împușcăm pe toate, să trimitem trupele de la Soci până în Crimeea și să forțăm păsările migratoare să rămână unde sunt. Nu glumesc!”, spunea Jirinovski în Duma de Stat.

Ideile lui Jirinovski, devenite politică de stat

Jirinovski a prezis cu destulă exactitate și data invadării Ucrainei de către Rusia, cu o eroare de numai două zile. „Pe 22 februarie, la 4 dimineața, veți vedea noua noastră politică. Aș fi vrut ca anul 2022 să fie unul pașnice, dar nu va fi. va fi anul în care Rusia va deveni din nou mare”, spunea Jirinovski pe 22 decembrie 2021.

În anii 90, Jirinovski părea doar un saltimbanc cu gura mare, ce vehicula idei expansioniste din trecut, chiar dacă erau și unii analiști îngrijorați de perspectiva ca acesta să ajungă la putere. Din păcate, nu a fost nevoie ca liderul PLD să devină președintele Rusiei pentru ca expansionismul rusesc să fie relansat. În timp, Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai agresiv cu țările vecine până în punctul în care a invadat Ucraina, astfel că ideile lui Jirinovski au devenit din marginale în curent principal de gândire al geopoliticii  rusești.

De altfel, Putin l-a decorat pe Jirinovski în mai multe rânduri, iar la moartea sa l-a omagiat spunând că „a apărat întotdeuna pozițiile patriotice și interesele Rusiei”, potrivit Politico.eu. Afirmație puțin surprinzătoare ținând seama că Jirinovski afirmase în urmă cu câțiva ani că opțiunile disidenților democrați din Rusia trebuie să fie moartea, închisoarea sau emigrarea.

Vladimir Jirinovski a murit, miercuri, la 75 de ani, în urma unor complicații apărute după infectarea cu Covid-19. Slujba de înmormântare o va oficia chiar patriarhul Kirill al Moscovei.

ADVERTISEMENT