News

Directorul GMF România explică mecanismul prin care Mircea Geoană a ajuns la NATO. ”Postul a fost deschis și a fost selectat cel mai potrivit candidat”

Alina Inayeh, director al German Marshall Fund România, a explicat procesul prin care Mircea Geoană a obținut funcția în cadrul NATO.
29.04.2024 | 12:30
Directorul GMF Romania explica mecanismul prin care Mircea Geoana a ajuns la NATO Postul a fost deschis si a fost selectat cel mai potrivit candidat
Alina Inayeh este directorul German Marshall Fund România Sursa foto: renasteromania.ro
ADVERTISEMENT

Alina Inayeh a făcut precizările după ce premierul Marcel Ciolacu s-a declarat indignat de faptul că secretarul general adjunct al NATO a afirmat că a obținut funcția fără sprijinul statului român.

Mecanismul prin care Mircea Geoană a ajuns la NATO

Consilier al președintelui German Marshall Fund (GMF) și director al biroului GMF de la București, Alina Inayeh a explicat cum au decurs procedurile de selecție și numire pentru funcția ocupată de politicianul român la NATO.

ADVERTISEMENT

„Domnul Ciolacu își exprimă indignarea față de ceea ce domnia să numește ‘ipocrizia dlui Geoană’, referindu-se la declarația acestuia că a obținut funcția de Secretar General Adjunct al NATO ‘pe persoană fizică’.

Domnul Ciolacu, care pare să aibă o înțelegere profundă a instituțiilor internaționale, metodelor de numire și selecție, și în general a diplomației internaționale, nu pare convins că domnul Geoană a reușit să obțină această poziție pe merite proprii.

ADVERTISEMENT

Dacă ar cunoaște mai bine mecanismele acestei proceduri, ar fi conștient că postul a fost deschis pentru candidați din statele recent aderente la NATO, că regiunea a avut mai mulți candidați competitivi și că a fost selectat cel mai potrivit.

De asemenea, ar înțelege că domnul Geoană nu este singurul român care a ocupat poziții importante pe scena internațională fără susținerea statului român.

ADVERTISEMENT

Pentru domnul Ciolacu, probabil că termenul ‘a sprijini’ se traduce prin ‘a nu obstrucționa’. Dar, de ce să nu îi dorim și vecinului binele?”, a explicat Alina Inayeh într-o postare pe Facebook.

Explicațiile vin după ce premierul Marcel Ciolacu l-a acuzat pe Mircea Geoană, de ipocrizie, în urma afirmației secretarului general adjunct al NATO a spus că a ajuns numărul doi în Alianță „pe persoană fizică”, fără susținerea statului român.

ADVERTISEMENT

„Ce nu mi-a plăcut deloc chiar a fost: ‘Domnule, ştiţi eu sunt pe persoană fizică la NATO’. Cum adică? La acest nivel, dumneavoastră credeți că nu s-a vorbit cu președintele Iohannis?

Credeți că nu s-a vorbit cu toate serviciile din România şi cu tot statul român? Cum să ajungi într-o asemenea funcție fără să fii susținut? E ceva de noaptea minții, eu n-am auzit până acum o asemenea abordare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Alina Inayeh este membru al Mișcării ”România Renaște!”, un „proiect politic” care îl susține pe Mircea Geoană și care își propune „crearea unei comunități de patrioți și democrați în serviciul națiunii, care își doresc ca România să realizeze un salt istoric de dezvoltare”.

ADVERTISEMENT