Pariuri sportive

Povestea FANTASTICĂ a lui Florin Mergea! Cum i-a SALVAT soţia CARIERA distrusă de FAST-FOOD şi JOCURI pe calculator!

În urmă cu aproape 11 ani, în plină vară a lui 2003, o ştire apărută de nicăieri venea parcă pentru a aşterne cîte un zîmbet pe feţele iubitorilor de tenis din România: „Florin Mergea...
05.06.2014 | 00:28
Povestea FANTASTICA a lui Florin Mergea Cum ia SALVAT sotia CARIERA distrusa de FASTFOOD si JOCURI pe calculator
ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape 11 ani, în plină vară a lui 2003, o ştire apărută de nicăieri venea parcă pentru a aşterne cîte un zîmbet pe feţele iubitorilor de tenis din România: „Florin Mergea cîştigă turneul de juniori de la Wimbledon, la simplu, după ce a cîştigat şi finala la proba de dublu cu Horia Tecău”. Era o dublă pe care doar doi jucători o mai reuşiseră în istorie: Pat Cash şi Roger Federer. Primul a cîştigat pe iarba londoneză şi la seniori, iar pe Federer e inutil să-l mai prezentăm. De precizat că, în 2002, pe acelaşi teren, dublul Mergea/Tecău cucerise acelaşi trofeu strălucitor oferit la Wimbledon.

Şi-a cunoscut partenerul înaintea turneului

Salt în timp spre zilele noastre. Acelaşi Florin Mergea este un necunoscut pentru majoritatea oamenilor care privesc sport în România. Doar pasionaţii înveteraţi ai sportului alb ştiu cîte ceva despre tenismanul ajuns la 28 de ani. Pentru mulţi încă a rămas doar „ăla care a jucat cu Tecău la juniori” şi atît! Mîine se pregăteşte să dea lovitura carierei. Alături de Marin Draganja, un croat de 23 de ani alături de care s-a pregătit doar opt zile înainte să joace prima minge la Roland Garros, Mergea vrea să ajungă în prima sa finală de Grand Slam la seniori. În faţa lor, e adevărat, pare să fie o piedică mare. Dublul spaniol Granollers/Lopez tocmai i-a eliminat în sferturi pe fraţii Bryan, deţinătorii trofeului, şi sunt consideraţi drept nişte specialişti pe zgură. Dar superfavoriţi erau şi Nestor cu Zimonjic, cei pe care Mergea şi colegul său i-au abandonat în sferturi. Acum e o semifinală, acolo unde Simona Halep, cea pe care se concentrează toată lumina reflectoarelor, încă n-a ajuns.

ADVERTISEMENT

S-a retras în 2010. Soţia l-a redat tenisului

Dar să revenim la povestea lui Mergea, cel care s-a resuscitat la timp şi a reuşit să reia într-o manieră de mare campion o carieră aruncată la gunoi în urmă cu patru ani. Era august 2010, iar la un turneu jucat în Craiova natală, tenismanului îi recidiva o accidentare mai veche. „Mă las”, i-a transmis soţiei Daiana. Se chinuise ani de zile să fructifice un talent imens. Fusese forţat la tenis de părţinţii săi, ambii medici, apoi fusese forţat să joace cu necunoscuţi atunci cînt Horia Tecău l-a abandonat la începutul carierei la juniori. Acum, abandona el sportul pe care-l slujise. Un sport care îi permisese la juniori să-i bată pe Andy Murray sau pe Jo-Wilfried Tsonga, dar care l-a răspus odată cu trecerea la seniori. S-a apucat să antreneze copii, dar după nouă luni grele, soţia a pus piciorul în prag. A abandonat rezidenţiatul, chiar dacă visa o carieră în medicină, şi a ales să-şi susţină soţul din postura de manager.

Primul titlu: acum 8 luni!

An după an, an după an, Mergea a pus cărămidă după cărămidă şi, după succese înşiruite în turneele chalanger timp de trei ani, la finalul lui 2013, în octombrie, a apărut prima finală ATP, jucată alături de cehul Rosol. Au cucerit Viena, iar apoi, în februarie 2014, alături de Olivier Marach, a cîştigat şi pe zgura de la Vina del Mar, în Chile. A renunţat însă la parteneriatul cu austriacul şi, chiar în prag de Roland Garros, s-a „cuplat” cu Marin Draganja pentru cea mai bună performanţă a carierei. Culmea, chiar dacă nu mai jucaseră împreună vreodată, înaintea celui de-al doilea Grand Slam al anului cei doi sunt vecini în clasamentul ATP la dublu: Mergea e pe locul 48, Draganja o poziţie mai jos.

ADVERTISEMENT

Partea neagră: jocuri non-stop şi junk food

Pentru a ajunge în punctul cel mai înalt al carierei sale, Mergea a trecut efectiv prin purgatoriu. Unul creat de el, însă, şi pe care l-a depăşit cu mare dificultate. De-a lungul anilor, mai multe voci din tenis au vorbit despre lipsa de dedicaţie cu care olteanul trata tenisul. „Se juca non-stop pe calculator. Noapte de noapte era pe internet, la Starcraft, uneori juca pînă şi în vestiar, cu puţine minute înainte să iasă la încălzire la meciuri”, a spus un important personaj din tenisul românesc. Mai mult, se pare că nici alimentaţia nu era punctul forte al lui Mergea. „Pentru că pierdea nopţi la jocuri, nici nu mai avea timp să mănînce sănătos. Mînca de la pizza la hamburgeri, cheeseburgeri şi alte lucrui de genul ăsta. Hrană de proastă calitate pentru un om normal, dar pentru un sportiv. Ajunsese să cîntărească 90 de kilograme deşi el trebuia să aibe cu minimum zece mai puţin”, explică o altă persoană care a stat în anturajul lui Mergea mai mulţi ani. Dar pentru Mergea se pare că drumul spre succes a trebuit să facă neapărat o escală în iad. Acum, la 28 de ani, într-un sport, tenisul la dublu, unde se joacă la nivel înalt chiar şi pînă spre 40 de ani, Florin are şansa unui nou restart. Cel decisiv, care să-l ducă pînă în vîrf.

3,25 este cota oferită de casele de pariuri pentru victoria dublului Mergea/Draganja

1 set au pierdut Mergea şi Draganja în cele patru meciuri jucate, chiar în ultimul meci, cu Nestor/Zimonjic

ADVERTISEMENT