News

BNR introduce bancnota de 20 lei! Cum va arăta

01.08.2019 | 10:17
BNR introduce bancnota de 20 lei Cum va arata
BNR va lansa anul viitor o bancnotă de 20 de lei. Sursa foto: capital.ro

Banca Naţională a României urmează să lanseze în circulație bancnota de 20 de lei. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis ca bancnota să celebreze o personalitate feminină și să fie lansată în cursul anului viitor.

BNR va lansa o nouă bancnotă. Când va apărea acesta

Banca Naţională a României a hotărât să lanseze o nouă bancnotă. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei și va fi pusă în circulație începând cu anul 2020. Totodată, bancnota va celebra o personalitate feminină. Este vorba de un erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa din 30 iulie alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru că are o dublă semnificație. Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu susține consolidarea egalității de gen și marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari. „Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităţilor feminine – ce a găsit o largă susţinere în societatea românească.”, consideră Consiliul de Administraţie al BNR, potrivit digi24.ro.

Ecaterina Teodoroiu amurit la vârsta de 23 de ani
Ecaterina Teodoroiu va apărea pe bancnota de 20 de lei care va fi lansată în anul 2020. Sursa foto: radioromaniacultural.ro

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, eroina care va apărea pe bancnota de 20 de lei

Banca Naţională a României se gândește de anul trecut să o aleagă pe Ecaterina Teodoroiu pentru bancnota aniversară de colecție. Bancnota de 20 de lei este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. BNR a mai menționat într-o comunicat de presă că macheta bancnotei va fi făcută publică în curând, precum și elementele de siguranță și identificare.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut la Vădeni, în județul Gorj și a primit la naștere numele de Cătălina Vasile Toderoiu. Ecaterina Teodoroiu a plecat la București unde a lucrat ca învățătoare și a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară. În momentul în care România s-a implicat în Primul Război Mondial Ecaterina a lucrat ca asistentă medicală pe frontul din Oltenia. A fost luată prizonieră împreună cu comandantul plutonului, dar a reușit să evadeze după ce l-a împușcat cu un revolver ascuns, pe soldatul care îi păzea. 

Ecaterina Teodoroiu s-a înscris la o unitate de combatanți pentru a-și răzbuna cei patru frați uciși în timpul războiului. Ecaterina Teodoroiu a murit la o vârstă fragedă. Avea doar 23 de ani când luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, și-a pierdut viața.