News

Calendar ortodox 1 mai: pomenirea sfântului prooroc Ieremia

30.04.2019 | 16:44
Calendar ortodox pentru miercuri, 1 mai.

Astăzi, 1 mai, îl pomenim pe sfântul prooroc Ieremia, conform calendarului creștin ortodox. Acesta s-a sfințit încă din pântecele mamei sale. De asemenea, tot în ziua de miercuri se pomenesc și sfântul sfințitul mucenic Vata Persul, care s-a săvârșit prin sabie, sfântul mucenic Filozoful și pomenirea cuvioasei Isidore, nebuna în Hristos de care vorbeștePaladie în Istoria Iausiacă.

Calendar ortodox pentru miercuri, 1 mai

Era sfânt trăgându-se din Anatot. După ce a fost robit Ierusalimul de către împăratul Babilonului, el s-a coborât la Dafne și Egipt și a proorocit acolo, după care a fost ucis cu pietre de poporul Israelului. A murit și a fost îngropat în mormântul lui Faraon. Prin rugăciune asa au fost omorâte aspidele care prăpădeau pe egipteni. De asemenea, și fiarele care trăiau în ape au dispărut.

“S-a dus Domnul din Sinai la cer. Şi iarăşi va să vină în Sinai cu putere, şi va fi vouă semnul venirii Sale, când se vor închina toate neamurile la lemn.”  Proorocul Ieremia era bătrân de ani, avea o statură mică, o barbă din sus lată și jos îngustă. Se spunea că după moartea sa, nimeni nu avea să chibzuiască locul și nu va mai putea cinsti numele lui Dumnezeu ca el. Sfântul prooroc Ieremia a scris cu degetul său numele lui Dumnezeu într-o piatră, iar un nor luminos a venit îndată și a acoprit numele.

Calendar ortodox miercuri, 1 mai
Calendar ortodox miercuri, 1 mai

Cântarea 1, glasul al 8-lea

Stih: Sfinte Prorocule Ieremia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai înainte de a te zidi, te-ai sfinţit din pântecele maicii tale, după mai înainte dumnezeiască cunoştinţă; şi te-ai uns a fi proroc neamurilor, strigând: Să cântăm Mântuitorului şi Dumnezeului nostru.
Stih: Sfinte Prorocule Ieremia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce are mai înainte cunoştinţa tuturor, mai înainte văzând mişcările cugetului tău, o Ieremia descoperitorule de cele dumnezeieşti, te-a făcut pe tine îndreptător poporului.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Înţelepţeşte curăţindu-ţi vederea cugetului de necurăţiile trupului, te-ai arătat dorită mărturie adevărului, către Făcătorul tău.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca ceea ce mai presus de fire ai născut cu trup pe Cuvântul Tatălui, Care S-a sălăşluit întru tine, Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, te-ai arătat stăpână tuturor făpturilor.