News

Calendar ortodox, 12 iunie 2019: Sfântul Onufrie cel Mare

11.06.2019 | 13:36
Calendar ortodox 12 iunie 2019 Sfantul Onufrie cel Mare
Calendar ortodox 12 iunie. Este pomenit Sfântul Onufrie. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox, miercuri, 12 iunie 2019 este pomenit Sfântul Onufrie cel Mare. Pe lângă acesta, mai sunt amintiți și Sfinții Mucenița Antonina, Sfântul Ioan Ostașul, Sfântul Cuvios Zinon, Sfântul Cuvios Iulian și Sfântul Petru Atonitul. Principalul sfânt însă este Onufrie cel Mare, care a avut o viață demnă de menționat.

Calendar ortodox, 12 iunie 2019: Cine a fost Sfântul Onufrie

Onufrie a trăit în pustiul Egiptului în perioada 350-400 după Hristos. A fost dus imediat după naștere la o mănăstire, dar a plecat de acolo și a trăit în deșert, în pustiul egiptean. A ajuns la un bătrân sihastru pe nume Ieremia, călăuzit de îngerul păzitor. După moartea bătrânului, Onufrie a rămas singur într-o peșteră și nu avea nicio suflare omenească în preajmă-i.

A avut o viață de pustnic, iar supraviețuirea sa a fost un adevărat miracol. Acesta nu mânca, îndura arșița și frigul nopții din deșert precum și gândurile rele ce-i străbăteau mintea. Într-o bună zi, un înger i-a adus hrană, o pâine, însă Onufrie se hrănea cel mai bine cu dragostea și credința în Dumnezeu.

Sfântul Onufrie a trăit în pustiul Egiptului. Sursa foto: Mănăstirea Suruceni

Ultimele cuvinte ale Sfântului Onufrie

S-a împrietenit apoi cu Sfântul Pafnutie, pe care l-a învățat, la bătrânețe, cuvântul lui Dumnezeu și i-a dezvăluit puterea Celui de Sus, care l-a călăuzit spre peșterea lângă care a și murit. Înainte să închidă de tot ochii, Onufrie cel Mare i-ar fi spus lui Pafnutie așa: „Lepădând toată grija lumească pentru a ne dărui lui Dumnezeu, nu mai simțim nici foame, nici sete, nici vreo altă slăbiciune.

Și atunci când unul dintre noi dorește cu nostalgie să revadă oamenii, îngerii îl duc, prin mijlocirea vedeniei, în rai, unde se vede atât de pătruns de lumină dumnezeiască, încât uită de toate greutățile sale și se întoarce cu mult mai mare putere la asceza sa“.