News

Papa Francisc a jucat fotbal, dar nici Dumnezeu n-a putut să-l ajute: „Eram foarte slab, jucam fundaș și am multe goluri luate de echipa mea pe conștiință”

31.05.2019 | 15:39
Papa Francisc a jucat fotbal, dar n-a avut har Dumnezeiesc: „Eram foarte slab, jucam fundaș și am multe goluri luate de echipa mea pe conștiință”

Papa Francisc este la București! Papa Francisc are multiple legături cu sportul în general și cu fotbalul în special. FANATIK vă oferă aspecte inedite ale „carierei sportive” a Suveranului Pontif. Al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice din 13 martie 2013, Jorge Mario Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936, în orașul Flores din Argentina, unul dintre cei 5 copii ai unui muncitor la calea ferată cu origini italiene. Între anii 1998 și 2013 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă iezuit, primul papă din afara Europei după Papa Grigore al III-lea (731-741, născut în Siria) și primul papă originar din cele două Americi, de Nord și de Sud.

Papa Francisc a jucat fotbal, dar nici Dumnezeu n-a putut să-l ajute: „Eram foarte slab, jucam fundaș și am multe goluri luate de echipa mea pe conștiință”

Papa Francisc este un fan declarat și… cotizant al echipei de fotbal San Lorenzo din Superliga argentiniană, echipă susținută de galeria cu cel mai bogat repertoriu de cântece din țara lui Messi. Pe când era doar Jorge Mario Bergoglio, actualul conducător al bisericii catolice a jucat și el fotbal, ce copil argentinian nu o face?, dar, după cum a declarat pentru canalul de TV TyC Sports din Argentina, „Eram foarte slab, jucam fundaș și am multe goluri luate de echipa mea pe conștiință”.

Întrebat dacă, fiind ușor de depășit, faulta des, a dat un răspuns mai mult decât diplomatic: „Nu îmi aduc aminte…”. Râzând, ceea ce spune totul. Și a adăugat „Sincer am preferat să joc baschet, eram mai bun”. Este de înțeles având în vedere că și tatăl său, Mario Jose Bergoglio, a jucat baschet, chiar la clubul amintit, San Lorenzo. Fără mari performanțe, nici el, nici echipa… Iar fiul a fost împiedicat să facă sport de performanță, cum ar fi vrut, pentru că în adolescenţă i-a fost extirpat un plămân din cauza unei puternice infecţii.

Papa Francis are carnet de „socios” al echipei San Lorenzo din Superliga argentiniană. Cu cotizația plătită la zi! Sursa foto: telekomsport.ro
Papa Francis are carnet de „socios” al echipei San Lorenzo din Superliga argentiniană. Sursa foto: telekomsport.ro

„Cu multă afecțiune!” de la Lionel Messi

Mare colecționar de tricouri sportive, Papa Francisc a avut parte de o mare bucurie în aprilie 2013. În numai două zile, 16 și 17, colecția sa a primit cadou două „piese” rare. Primul a fost tricoul lui Lionel Messi, cu dedicația celui mai bun fotbalist din lume: „Cu multă afecțiune!”. Tricoul i-a fost înmânat Suveranului Pontif de subsecretarul Consiliului Pontifical pentru laici, Monseniorul Miguel Delgado Galindo, originar din Barcelona.

Iar a doua zi chiar, ca să fie… tacâmul complet, şeful Guvernului spaniol la acea dată, Mariano Rajoy, i-a adus Papei Francisc un tricou roşu al naţionalei Spaniei, campioană mondială și europeană, semnat de toţi jucătorii care au învins Italia în finală cu un umilitor 4-0: titularii Iker Kasillas – Alvaro Arbeloa, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba – Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Sergio Busquets – Andres Iniesta (jucătorul meciului), David Silva, Cesc Fabregas, plus cele 3 rezerve intrate pe parcurs, Pedro Eliezer Rodríguez Ledesma, Fernando Torres și Juan Mata.

Papa Francisc a foat foarte bucuros când și-a completat colecție de tricouri fotbalistice cu cel al lui Lionel Messi. Are unul și de la naționala Spaniei, campioană mondială țși europeană
Papa Francisc a foat foarte bucuros când și-a completat colecție de tricouri fotbalistice cu cel al lui Lionel Messi. Sursa foto: telekomsport.ro

De la un idol brazilian pentru un idol argentinian…

Pe 17 aprilie anul acesta, în Săptămâna Mare la catolici, Papa Francisc a avut plăcuta surpriză de a primi un cadou cu totul special din partea urmașilor fostului mare campion mondial de Formula 1, brazilianul Ayrton Senna, la 25 de ani de la moartea acestuia în urma unui grav accident suferit în timpul cursei de la Imola, în blestematul viraj Tamburello, izbindu-se de zidul de beton cu o viteză de 218 km/h…

Un bust de lut „îmbrăcat” în bronz, făcut în mai mult de 3 ani de nepoata lui Ayrton, Paula Lalli Senna, artist plastic, sub stricta supraveghere a mamei fostului pilot, Nadine. „Care m-a terorizat cu pretenții aproape ân fiecare zi ca să semene chipul de lut cu Ayrton la milimetru, de parcă eu n-aș fi vrut același lucru!”, a dezvăluit Paula presiunea sub care a lucrat bustul. Familia regretatului pilot brazilian i-a mai dăruit Suveranului Pontif și o cască a lui Ayrton. Papa a fost foarte încântat și emoționat și a promis că va păstra bustul în Muzeul Vaticanului.

Papa Francisc a primit la Vatican din partea urmașilor lui Ayrton Senna un bust și o cască ale fostului campion mondial de Formula 1, pe care a promis că le va păstra în Muzeul Vaticanului. Sursa foto: libertatea.ro
Papa Francisc a primit la Vatican din partea urmașilor lui Ayrton Senna un bust și o cască ale fostului campion mondial de Formula 1. Sursa foto: libertatea.ro

Doi eliminați din echipa care-i poartă numele și „propovăduiește”… non-violența!

În Argentina, țara sa de baștină, există un club care se numește la fel ca Papa: El Club Deportivo y Social Papa Francisco, în original. Club semiprofesionist de fotbal din San Francisco, Solano, în provincia Buenos Aires. Joacă în Liga Lujanense, divizia a șasea a sistemului argentinian de fotbal. Motto-ul clubului este „Nici un huligan, nici o violență, nici o insultă!”, împotriva violenței și huliganismului care sunt predominante în fotbalul sud-american.

Club Deportivo Papa Francisco a jucat primul său meci oficial pe 12 aprilie 2014, împotriva echipei Trefules, din aceeași regiune. Meciul a atras atenția internațională după ce doi jucători „papali” au fost eliminați pentru… durități repetate, în pofida promovării de către club a nonviolenței în sport!

„Amănunte” inedite din viața Papei Francisc

  • În tinerețe a fost portar… de bar. Și bodyguard. În Buenos Aires.
  • Are masterat în chimie şi chiar a predat materia la liceu.
  • Este pasionat de gătit şi una dintre specialităţile sale este paella.
  • Este cetăţean al Argentinei, Italiei şi Vaticanului.
  • I s-au oferit cadouri extravagante, printre care și o… motocicletă Harley Davidson! De obicei vinde astfel de obiecte în interes caritabil.
  • Când a împlinit 78 de ani, 5.000de dansatori de tango din Argentina, au organizat în cinstea sa un flashmob care a fost cel mai mare „milonga” (tangou argentinian) din lume.
  • La începutul lunii noiembrie 2015 şi-a lansat primul său album rock, intitulat „Wake Up!”, un CD pe care se află 11 piese din diverse genuri muzicale, pop, rock şi stil gregorian, peste care sunt montate fragmente din discursurile publice ale Papei, care abordează teme precum pacea, natura, sărăcia, credinţa, familia, iar limbile discursurilor sunt italiana, spaniola, engleza şi portugheza.
  • Lecturile sale preferate sunt din scrierile lui Jorge Luis Borges, Feodor Mihailovici Dostoievski și Friedrich Hölderlin.

„Papa este fericit pentru că el cunoaște mulți români. Nu este dificil să cunoști români în afara României, iar ei vorbesc din inimă despre frumusețea țării și despre bunătatea oamenilor din țară. Așa că Papa vrea să cunoască personal această țară” – Miguel Maury Buenda, Nunțiul apostolic de la București

18 milioane de admiratori are Papa Francisc pe Twitter şi mesaje care sunt urmărite în mod regulat de aproximativ 7 milioane de credincioşi. Pagina sa este @Pontifex

7 limbi vorbește Papa Francisc: spaniola, latina, italian, engleza, germana, portugheza și ucraineana

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri