Life

Calendar ortodox 5 ianuarie 2024. Sărbătoarea Ajunului Bobotezei. Ce semnifică această zi

Calendar ortodox pentru 5 ianuarie 2024. Are loc sărbătoarea Ajunului Bobotezei. Care este importanța acestei zile creștine?
04.01.2024 | 16:10
Calendar ortodox 5 ianuarie 2024 Sarbatoarea Ajunului Bobotezei Ce semnifica aceasta zi
Ce simbolizează Ajunul Bobotezei. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Pe data de 5 ianuarie 2024, creștinii ortodocși vor sărbători Ajunul Bobotezei. Această zi este una cu o semnificație aparte, cu diferite tradiții și obiceiuri. Din bătrâni se spune că persoanele care vor ține cont de datinile specifice își vor îndeplini anumite dorințe.

Ajunul Bobotezei, sărbătorit pe 5 ianuarie 2024. Ce simbolizează această zi

În Ajun de Bobotează se mai spune și că este ziua în care se deschid cerurile, iar cei care vor observa un detaliu în acest sens vor fi un an întreg sub protecție divină, vor fi feriți de rele, de tot ce înseamnă ghinion și vor avea parte de multă fericire.

ADVERTISEMENT

Ajunul Bobotezei este o zi premergătoare unei minuni pe care a făcut-o Dumnezeu omului și se mai consideră că omul are posibilitatea de a-i atinge creștetul Domnului prin participarea la slujbă sau prin a ține post negru. Asta deoarece sărbătoarea prevede și postirea.

Postul negru este caracteristic Ajunului Bobotezei, iar cei care țin cont de el se vor abține de la alimente, ”hrănindu-se” doar cu apă pe parcursul a 24 de ore. Rostul acestui obicei este unul de iertare a păcatelor, de alinare sufletească, dar și de purificare a organismului de toxinele acumulate în ultimele luni și mai ales în ultimele săptămâni, când s-a sărbătorit Revelionul, Crăciunul și nu numai.

ADVERTISEMENT

În Ajun de Bobotează preotul merge pe la casele credincioșilor pentru a le stropi cu aghiasmă mare și pentru a le oferi binecuvântare. Cei care îl vor primi în casă pe duhovnic vor avea spor în toate, sănătate, iar membrii familiei vor fi ocrotiți de Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Bobotează. Ce nu este bine să faci în această zi

Vineri, 5 ianuarie 2024, ați face bine să lăsați deoparte toate grijile și frustrările și să-i iertați pe cei care v-au greșit. Totodată, nu mai purtați ură și împăcați-vă cu toată lumea față de care aveți resentimente. Stați departe de certuri și de bârfă pentru a nu atrage răul în casă.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției, fetele necăsătorite își pot pune busuioc sub pernă în Ajun de Bobotează. Pot cere un fir de la preotul care va trece pragul casei. Firul de busuioc ar ”aduce” în vis sortitul tinerelor, al celor care nu l-au găsit încă și așa vor ști dacă le-a sosit ceasul căsătoriei.

De asemenea, se mai crede și dacă o femeie va cădea pe gheață în Ajun de Bobotează se va căsători în anul în curs, iar dacă zăpada va scârțâi sub picioare atunci 2024 va fi unul bogat, cu roade și bucurie deplină pentru oameni. În unele regiuni, gospodinele pun sub fețele de masă fân pentru ca pământul să fie unul fertil tot anul.

ADVERTISEMENT