Life

Ce să nu faci până la Bobotează. E mare păcat și aduce ghinion în viața credincioșilor

Ce nu trebuie să faci până la Bobotează, dar nici după aceea. Este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini.
02.01.2024 | 09:07
Ce sa nu faci pana la Boboteaza E mare pacat si aduce ghinion in viata credinciosilor
Ce nu ai voie să faci până la Bobotează. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Există mai multe superstiții legate de Bobotează, iar românii încearcă să le respecte pe majoritatea, pentru a nu atrage ghinionul asupra lor sau a gospodăriei. Ce nu trebuie făcut până pe 6 ianuarie.

Ce nu trebuie să faci până la Bobotează

Boboteaza este sărbătorită an de an pe 6 ianuarie și mai este cunoscută și sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat.

ADVERTISEMENT

Aceasta este și una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, iar legat de aceasta, există mai multe tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie, atât în ziua cu pricina, dar și înainte.

Înainte de Bobotează, de exemplu, nu se spală, căci apele sunt sfințite și nu se dă nimic cu împrumut. Se spune că este mare păcat ca rufele să fie spălate pe 5, pe 6, dar și pe 7 ianuarie.

ADVERTISEMENT

„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine agheasmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit.

Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți.  Întotdeauna când avem aceste tradiții ‘băbești’ ar trebui să verifici o carte”, a explicat și preotul Vasile Ioana în emisiunea Pastila de Frumusețe, potrivit Spectacola.ro.

ADVERTISEMENT

Alte tradiții și obiceiuri

De asemenea, se spune că în ajun de Bobotează se deschid cerurile, iar în unele regiuni ale țării, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

Tot atunci, preoții merg cu crucea și umblă prin case cu Iordanul. O superstiție foarte veche susține că după ce acesta iese din curte, cei mici trebuie să ia o lumânare și să înconjoare gospodăria, pentru ca locuința să fie protejată de rele în acel an.

ADVERTISEMENT

Lumânarea nu se aruncă, ci se păstrează în casă pentru a se reaprinde atunci când există pericole mari. Un alt obicei presupune că trebuie aă arunci boabe de porumb înaintea preotului, ca să-ți ouă găinile.

ADVERTISEMENT