News

Calendar ortodox, miercuri, 22 mai 2019: Este pomenit Sfântul Mucenic Vasilisc

21.05.2019 | 16:30
Calendar ortodox miercuri 22 mai 2019 Este pomenit Sfantul Mucenic Vasilisc
Calendar ortodox 22 mai: Miercuri este pomenit Sfântul Vasilisc. Sursa foto: doxologia.ro

Calendarul creștin ortodox îl pomenteșe miercuri, 22 mai 2019, pe Sfântul Mucenic Vasilisc. Sfântul Vasilisc a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A trăit în perioada 286-305, în timpul Împăratului Maximian. A fost unul dintre martirii creștinismului. S-a opus închinării la idoli și a propovăduit dreapta credință, cea creștină.

Calendar ortodox miercuri, 22 mai: Sfântul Vasilisc, pomenit împreună cu alți sfinți importanți

Sfântul Vasilisc a fost ucis după ce a refuzat să se închine idolilor păgâni și a dat focul Templului lui Apolon, Acesta s-a opus forțelor anticreștine din acea vreme și a cinstit Cuvântul lui Dumnezeu. Nepotul marelui mucenic Teodor Tiron l-a recunoscut pe Iisus Hristos ca fiu al lui Dumnezeu.

Tot miercuri, 22 mai, sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Marcel, cneazul Serbiei: Sfântul Ioan Vladimir, Sfântul Pavel din Peloponez, Sfântul Mucenic Codru și Sfânta Muceniță Sofia, printre cei mai importanți sfinți din calendarul aprobat de Biserica Ortodoxă Română. Este o zi normală, căci niciuna dintre aceste pomeniri nu este marcată în mod deosebit în calendar.

Sfântul Vasilisc a refuzat să se închine la idoli și a plătit cu viața pentru asta. Sursa foto: doxologia.ro

Canonul de rugăciune către Mucenicul Vasilisc

În legătură cu principalul sfânt cinstit de Biserica Creștin Ortodoxă, există chiar și un canon de rugăciune către Mucenicul Vasilisc. ”Mucenicul Tău, Doamne, Vasilisc, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântare să înălţăm, popoare, minunatului Dumnezeului nostru, Celui ce a mântuit din robie pe Israel, cântare de biruinţă cântându-I, că şi el striga: Să cântăm Ţie unuia Stăpânului. Mucenice mult pătimitorule, roagă-te lui Hristos împăratului, să mântuiască pe cei ce cu credinţă cinstesc această luminată a ta prăznuire şi să se facă părtaşi împărăţiei cerurilor.

Unindu-te cu toată dragostea lui Hristos, preafericite, ai defăimat trupul ca un lucru ce era să se strice, şi cu preavitejesc cuget ai suferit chinuri, arătat înfruntând înşelăciunea idolilor. Luminându-te cu lumina Preasfântului Duh, ai trecut noaptea necunoştinţei, Sfinte Vasilisc şi cu strălucirile chinurilor te-ai arătat soare, luminând luminat toată zidirea”, este ruga adresată Sfântului Vasilisc.