Pariuri sportive

Campioane Mondiale care au părăsit ediţia următoare din faza grupelor!

13.06.2018 | 14:29
Campioane Mondiale care au parasit editia urmatoare din faza grupelor

La fiecare 4 ani, cei mai buni fotbalisti ai lumii si cele mai bune echipe reprezentative se intalnesc pentru a-si disputa suprematia . Un trofeu castigat la o astfel de competitie poate reprezenta implinirea unei cariere de fotbalist, dar si o recunoastere a dezvoltarii fotbalului intr-o tara. Asa se face ca doar 8 echipe au reusit sa cucereasca trofeul Cupei Mondiale in cele 20 de editii disputate: Brazilia de 5 ori, Germania si Italia de 4 ori, Uruguay si Argentina de 2 ori, Franta, Spania si Anglia cate o data.

Privind cu atentie, constatam ca, de fapt, intrecerea este o afacere in trei intre Brazilia, Germania si Italia, celelalte tari reusind sa castige atunci cand au beneficiat de generatii de exceptie. In aceasta situatie, este greu de crezut ca la un sfert din intrecerile Cupei Mondiale, campioana in exercitiu nu a reusit sa treaca de grupe la editia urmatoare.

La editia din 1938 a Campionatului Mondial de Fotbal, Italia reusea sa isi pastreze titlul cucerit in 1934, castigand finala cu Ungaria cu scorul de 4-2. Din acea echipa faceau parte cateva din legendele footbalului italian: Aldo Olivieri, Giuseppe Meazza, Giovanni Ferrari, Gino Colaussi si Silvo Piola. Cel de-al doilea razboi mondial a intrerupt competitia, aceasta fiind reluata in 1950. Ranile razboiului sangerau inca, Brazilia fiind singura tara care a acceptat  sa organizeze turneul la care au participat 13 echipe. Echipa Italiei era formata pe scheletul lui AC Torino. In 1949 aceasta  a fost victima unui accident aviatic, astfel ca Italia a venit in Brazilia cu o echipa incropita. Nu a surprins pe nimeni ca ,, squadra azzura” nu a reusit sa castige grupa din care mai faceau parte Suedia si Paraguay. Italia a invins Paraguay-ul cu 2-0 si a pierdut cu 2-3 meciul cu Suedia. Remiza cu Paraguay-ul i-a permis Suediei sa mearga mai departe. Aceasta nu a fost singura surpriza de la aceasta editie. Pe Stadionul Maracana, in fata a 200.000 de spectatori, Uruguay a reusit sa invinga in finala Brazilia, cu scorul de 2-1.

Beneficiind de o generatie de exceptie, Brazilia a castigat trofeul Campionatului Mondial la editiile din Suedia (1958) si Chile (1962). La intrecerea desfasurata in 1966 in Anglia, Brazilia venea cu o echipa care ii avea in componenta pe marele Pele si pe Garrincha. Competitia a inceput bine pentru jucatorii din ,,Tara cafelei”, care au invins Bulgaria cu 2-0. Ei au fost victimele jocului dur al ungurilor si portughezilor, pierzand ambele intalniri cu 1-3. Suparat din cauza atacurilor violente carora le-a cazut victima, Pele a anuntat ca nu va mai juca la Cupa Mondiala, dar a revenit asupra deciziei si a castigat cel de-al treilea trofeu in 1970.

Ultimele trei echipe europene care au devenit campioane mondiale nu au reusit sa treaca de faza grupelor la editiile urmatoare. Campioana a lumii in 1998 , pe propriul teren, Franta era pe cai mari la editia din 2002 disputata in Coreea de Sud si Japonia. Cocosul galic a terminat pe ultimul loc intr-o grupa cu Senegal, Danemarca si Uruguay. Mai mult, formatia franceza nu a reusit sa inscrie nici macar un gol in cele trei meciuri.

Campioana in 2006, in Germania, Italia nu a reusit sa se califice in optimi in 2010, dintr-o grupa cu Paraguay, Noua Zeelanda si Slovacia. Jucatorii din ,,Cizma” au remizat cu primele doua si au pierdut cu 2-3 meciul cu Slovacia. Din lotul Italiei faceau parte Bufon, Chiellini, Fabio Cannavaro, De Rossi, Gatuso, Di Natale, Gillardini sau Pirlo. Intrecerea a fost castigata de Spania care a invins in finala Germania cu scorul de 1-0. 4 ani mai tarziu, spaniolii aveau sa cada si ei prada acestui blestem, fiind invinsi in grupa cu 5-1 de Olanda si 2-0 de Chile. Victoria cu 3-0 din meciul cu Australia a fost doar o palida consolare. Din echipa Spaniei faceau parte majoritatea jucatorilor care cucerisera titlul cu 4 ani in urma.

Detinatoarea titlului, Germania, incearca schimbul de generatii la aceasta editie a Campionatului Mondial. Jucatorii care s-au alaturat Manschaft-ului au fost verificati la Cupa Confederatiilor din 2017, cand au cucerit trofeul. Casele de pariuri nu cred ca este posibil ca Germania sa nu acceada in optimi, acest pronostic negasindu-si loc in ofertele lor. Dar, cum nu se stie niciodata, stati cu ochii pe Rusia in aceasta vara!