100 ani de Romania

Campionatul Mondial din 1994, de neuitat pentru România! Generaţia de Aur, locul şase în lume! Video

01.12.2018 | 14:00
Campionatul Mondial din 1994 de neuitat pentru Romania Generatia de Aur locul sase in lume Video
Campionatul Mondial din 1994, de neuitat pentru România

Campionatul Mondial din 1994 rămâne de neuitat pentru România. După aproape cinci ani de la căderea comunismului, românul de rând era nemulţumit de schimbările produse, însă fotbalul l-a făcut să uite pentru o lună de toate greutăţile. Generaţia de Aur a scris una dintre cele mai frumoase file de poveste din istoria sportului românesc, chiar dacă finalul nu a fost unul fericit.

Între 17 iunie şi 17 iulie, în Statele Unite ale Americii, s-a disputat Campionatul Mondial de fotbal. Echipa naţională a României obţinuse calificarea cu emoţii, după un meci decisiv cu Ţara Galilor, jucat în noiembrie 1993 la Cardiff. Pe 19 decembrie 1993, selecţionata antrenată de Anghel Iordănescu şi-a aflat adversarii de la turneul final. Tricolorii aveau să se dueleze cu SUA, Columbia şi Elveţia.

Campionatul Mondial din 1994, o poveste de neuitat pentru România

Pe 18 iunie 1994, România a jucat primul meci de la turneul final, împotriva Columbiei. Sud-americanii erau văzuţi drept mari favoriţi de Pele, însă şi rezultatele din preliminarii erau de partea lor. A fost meciul în care Gică Hagi şi Florin Răducioiu au ieşit în prim-plan, iar “Regele” a reuşit un gol de generic care i-a făcut pe românii din ţară să dea startul petrecerii în plină noapte. Pe “Rose Bowl” din Pasadena, tricolorii obţineau una dintre victoriile istorice, scor 3-1, şi începeau să viseze cu ochii deschişi. Patru zile mai târziu, în sauna din “Pontiac Silverdome”, Elveţia i-a adus cu picioarele pe pământ pe români, însă selecţionata nu s-a dat bătută după înfrângerea, scor 1-4, în faţa jucătorilor antrenaţi de Roy Hodgson.

În ultimul meci din Grupa A, România s-a duelat cu Statele Unite ale Americii, ţara gazdă a turneului final. Dan Petrescu a marcat singurul gol al meciului, iar tricolorii urmau să dea piept cu Argentina, echipa lui Diego Maradona şi vicecampioana mondială. “El Pibe D’Oro” a fost depistat pozitiv şi a ratat întâlnirea cu Gică Hagi. Pe 3 iulie 1994, pe “Rose Bowl”, s-a jucat unul dintre cele mai frumoase meciuri din istoria Campionatelor Mondiale. Pe lângă Gică Hagi, tricolorii au avut un nou erou. Ilie Dumitrescu, cu o dublă marcată, a scris istorie în doar şapte minute, perioada de timp în care a înscris cele două goluri în poarta argentinienilor. Jucătorii antrenaţi de Alfio Basile au încercat să întoarcă soarta calificării, însă defensiva română a fost la înălţime şi tricolorii au mers în sferturile de finală.

Atât de aproape de semifinalele Mondialului din 1994

Pe 10 iulie, românii s-au strâns din nou în faţa micilor ecrane pentru a vedea cum tricolorii merg în semifinale. Nimeni nu concepea ca Suedia să fie echipa care ajungea în careul de aşi. Tomas Brolin a încercat să blocheze visul cu golul marcat în minutul 78, dar Florin Răducioiu a împins meciul în prelungiri după ce l-a învins pe Thomas Ravelli cu două minute înainte de final. Atacantul lui AC Milan a adus o ţară întreagă în extaz în minutul 101 după ce marca din nou. Nu a fost să fie, iar când toţi românii se gândeau deja la meciul cu Brazilia, Kennet Andersson l-a păcălit pe Florin Prunea şi a înscris, calificarea urmând să fie decisă la loviturile de departajare.

Prima serie de lovituri de la 11 metri a fost dătătoare de speranţă. Florin Răducioiu a transformat cu succes, în timp ce Hakan Mild ratase. Era scenariul perfect, însă nu a fost să fie. În a patra serie, Thomas Ravelli a respins şutul lui Dan Petrescu, iar situaţia era din nou egală. Totul s-a rupt în a şasea serie. Henrik Larsson a executat perfect, iar Miodrag Belodedici a ratat. România părăsea Campionatul Mondial din 1994 în cel mai crud mod posibil, însă Generaţia de Aur intra în inimile tuturor microbiştilor.