Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a invocat încă o dată problema imigranților ilegali pentru a-și justifica veto-ul împotriva aderării României, fără a specifica însă de ce țara noastră este vinovată pentru acest lucru sau de ce aderarea Croației nu acutizează această problemă.
Cotidianul austriac “Die Presse” relatează că votul împotriva României și Bulgariei în dosarul Schengen de joi a continuat să fie o temă importantă la Viena și din cauza presiunii internaționale și criticilor venite din partea liderilor UE.
Cancelarul Austriei și-a apărat poziția susținând că tema extinderii granițelor Schengen este una de securitate și a criticat politica de azil a Uniunii. Mai mult, Karl Nehammer, a susținut că veto-ul Austriei a ajutat la repunerea pe agenda UE a dezbaterii privind migrația.
Cotidianul austriac notează totuși că votul Austriei a fost criticat ministrul german de externe Annalena Baerbock, ci şi de guvernele de dreapta din Italia şi Ungaria, cunoscute ca fiind de linie dură în materie de migraţie. În plus, este notată și poziția României pe acest subiect, care și-a rechemat ambasadorul de la Viena pentru consultări.
“Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei”, a declarat Karl Nehammer.
Deși atât autoritățile de la București cât și oficialii europeni au subliniat că România nu este pe ruta migranților în Austria, cancelarul austriac a continuat să susțină că acesta este principalul motiv de refuz al primirii țării noastre în Schengen.
„Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a mai precizat cancelarul Austriei.
Ziarul austriac îl citează și pe ministrul de interne al țării care susține că un procent semnificativ al imigranților ajunge în Austria prin Bulgaria și România. Potrivit oficialului austriac 40 la sută dintre migranţi ar veni la Belgrad cu avionul şi apoi ar ajunge în Austria cu ajutorul traficanţilor prin Serbia şi Ungaria sau prin Serbia, România şi Ungaria. Alţi 40 la sută vin în Austria pe cale terestră din Turcia, prin Bulgaria sau România şi Ungaria.
“Die Presse” însă citează experți în migrația ilegală care susțin că aceste cifre nu se susțin deloc, și că decizia Austriei nu poate fi justificată astfel.
“Din punct de vedere pur geografic, Bulgaria nu este o rută relevantă pentru persoanele care călătoresc fără viză în Serbia. Şi doar trei la sută dintre toţi solicitanţii de azil din Austria iau ruta prin România”, subliniază Judith Kohlenberger, expert în migrație. “Faptul că Austria dă vina pe România şi Bulgaria, dar nu şi pe Ungaria sau Croaţia, este iraţional şi ipocrit”, a mai precizat aceasta.